Nieuws 17-04-23 | 786 keer gezien

Mazda MX-5 cup start met groot veld aan vijfde raceseizoen

TIMO DE GRAAFF - Mazda MX-5 - Tachyon / Mazda MX-5 Cup - Voorjaarsraces at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, Nederland, April, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

De VRM Voorjaarsraces van seizoen 2023 in de Mazda MX-5 Cup zijn gewonnen door Sam Jongejan van Team MV Motorsport en Jordy van der Eijk van Team Ferry Monster Autosport. Met maar liefst 22 deelnemers, waaronder 10 debutanten, was dit weekend de aftrap van het vijfde raceseizoen voor de Mazda MX-5 Cup. De klasse bewijst daarmee het succes in de Nederlandse autosport.

Veel nieuwe debutanten bij de start in Zandvoort

Er zijn maar liefst tien debutanten naast de reeds bekende titelkandidaten. Nederlandse debutanten zijn verspreid over de vele teams die de klasse rijk is. Van buiten Nederland is er ook veel animo voor de Mazda MX-5 Cup, waaronder vanuit de Amerikaan Alex Bachoura. Vorig seizoen reed hij samen met zijn landgenoot Palermo mee tijdens het Spa Racing Festival en dat beviel hem met twee top tien finishes goed dat hij nu meerijdt in de MX-5 Cup.

Lorenzo van Riet snelste tijdens kwalificatie

De kwalificaties op zaterdag kenmerkte zich door een koude wind die vanaf zee blies, waardoor het langer duurde voordat de banden op temperatuur waren. Maikel Schilders slipte op koude banden in de Slotemakersbocht en Jan Schouten ging achterstevoren in de Jan Ernstbocht. De rijders wisten zich echter snel te herpakken. Meervoudig kampioen Marcel Dekker ging pas na het verstrijken van 9 minuten de baan op. Hij wist al na vier ronde op te klimmen naar de tweede plaats. De rondetijden zaten ontzettend dicht bij elkaar, maar uiteindelijk zet debutant Lorenzo van Riet van Team Ferry Monster Autosport de snelste rondetijd neer met 1:54:770.

Bandenkeuze zorgt voor voorsprong

Voor de eerste race wordt altijd een reversed grid gebruikt, waarbij de eerste tien deelnemers in omgekeerde startvolgorde beginnen aan de race. Door het grauwe weer en een nat wegdek waren de banden niet direct op temperatuur. Ook was er een verschil in de bandenkeuze, waardoor een deel van de rijders op slicks van start ging. Het lint van MX-5’s kwam na een paar rondes mooi op stoom. Dominique Kraan, Tom Kuiper en Filip Wojtowicz wisten al snel een kopgroep te vormen en gebruik te maken van elkaars slipstream. Wojtowicz zat perfect in de slipstream van Dekker en daardoor wisten de twee weg te komen van de rest van de kop.

Ondanks de risicovolle keuze om op slicks te starten, pakte de keuze voor Sam Jongejan goed uit. De baan werd steeds droger en Jongejan wist halverwege de race de leiding te pakken. Hij reed 1,5 seconde sneller dan de rest van de kop en het gat werd alleen maar groter. Door zijn slimme keuze en goede stuurmanskunsten is Sam Jongejan winnaar van de eerste race, gevold door Laszlo van Houwelingen en Filip Wojtowicz. De kop is in deze volgorde ook het podium voor de Juniorcup. Laszlo van Houwelingen heeft de snelste tijd met 1:58.057. Bij de Gold-rijders pakt Tom Kuiper de eerste plaats en de Amerikaan Alex Bachoura de tweede plaats.

Wisselende posities tijdens de gehele tweede race

Bij de tweede race, aan het einde van zondagmiddag, vertrok Lorenzo van Riet op pole. Hij werd gevolgd door Laszlo van Houwelingen die in de slipstream probeerde te komen van Van Riet. Daan de Graaff spinde helaas, maar kon met verlies van een aantal plekken, wel verder rijden. Marcel Dekker wist als snel in de kop te komen bij Jongejan en Van Houwelingen. De rijders ruilden in de kop steeds van positie. Door positiewisselingen sloot Van der Eijk aan in de kop op een tweede plaats. Gedurende de race waren er continue spannende slipstreamgevechten, maar uiteindelijk gaat, met een verschil van achttienduizendste van een seconde, de eerste podiumplaats naar Jordy van der Eijk. De tweede plaats is voor Sam Jongejan en Marcel Dekker komt op een derde plaats. In het junior klassement is de eerste plaats voor eveneens voor Van der Eijk, plek twee voor Jongejan en de derde plaats is voor Dominique Kraan. In de Gold Cup, voor rijders boven de 40 jaar, eindigt Tom Kuiper als eerste, Alex Bachoura als tweede en John Hoogland als derde rijder op het podium.