Nieuws, Rijplezier 28-09-20 | 3222 keer gezien

Mazda MX-5 cup zorgt voor ultiem raceplezier tijdens Gamma Racing Days op het TT Circuit van Assen

MX-5 cup

Tijdens de Gamma Racing Days op het TT Circuit van Assen heeft de Mazda MX-5 Cup opnieuw gezorgd voor de meest spannende races van het programma. Zowel op zaterdag als op zondag werd er bumper aan bumper gestreden om elke plek en pakten uiteindelijk Milan Teekens en András Király de meeste punten.

Kwalificatie naar verwachting

De twee vrije trainingen op de vrijdag waren al een beetje een voorbode van wat er op de kwalificatie op de zaterdagochtend te verwachten was. Zowel Teekens als Maxime Oosten reden in die vrije trainingen elk de snelste ronde en deden dat ook in de kwalificatie op zaterdag, zei het dat oud-kampioen Király toch sneller was. In de vierde ronde van de kwalificatie reed hij maar liefst een seconde van de tijd van de tot dan toe snelste ronde van Teekens af. Zijn tijd van 1:54.205 bleef tot het einde van de sessie van 20 minuten staan, waardoor hij zondag in de tweede race van pole zou vertrekken.

Spannende eerste race

Bij de start van de eerste race op zaterdag staat de top tien van de kwalificatie altijd in omgekeerde volgorde op de grid. Dat betekende dat de Brit Jerome Greenhalgh met zijn tiende tijd van pole mocht vertrekken met naast zich John Hoogland. Het hele veld was goed weg bij de start, waarbij meteen de wat snellere rijders wat plaatsen pakten in de eerste paar bochten. Oosten moest uit de pits vertrekken, nadat tijdens de opwarmronde bleek dat zijn transponder niet geïnstalleerd was. Pim van Riet viel na de derde bocht al terug met een technische storing aan zijn auto, die in de pits niet te repareren viel, waardoor de routinier al in de eerste ronde moest afhaken. Zoals gebruikelijk bij de Mazda MX-5 Cup ontspon zich aan kop al snel weer een zeer spannende strijd om de leiding, met na drie ronden Teekens aan kop, gevolgd door Marcel Dekker, Király, de Belg Filip Wojtowicz en Dirk Warmerdam. Gedurende de daaropvolgende ronden moest Warmerdam langzaam maar zeker afhaken en ging het lange tijd tussen de andere vier, waarbij Woijtowicz als enige niet aan kop reed en de andere drie steeds wisselend de leiding namen. Oosten was inmiddels terug waar hij hoorde, bij de beste vijf, nadat hij Warmerdam wist te passeren. In de laatste ronde sloeg de pech toe bij Dekker, een vastzittende versnellingsbak, waardoor hij terugviel naar de derde plek. Teekens wist met veel moeite zijn eerste plek vast te houden ten koste van Király, die op slechts 48 honderdste van een seconde achter Tekens tweede werd.

Spanning naar hoogtepunt

Was de eerste race al spannend, die op zondag overtrof hem glansrijk. Dekker had vanaf zijn vierde positie een goede start, daar waar polesitter Király moeite had om van zijn plek te komen. Hij ging dan ook de eerste bocht in als vierde, achter Teekens, Oosten en Dekker. Wojtowicz en Warmerdam haakten goed aan vanaf de derde startrij en zo ontstond al snel een kopgroep van deze zes rijders, waarin de spanning gedurende de race naar een hoogtepunt steeg. Dissonant was de crash van Jerome Greenhalgh, die nadat hij de bandenstapel in de Ruskenhoek hard had geraakt voor de zekerheid even met de ambulance mee moest, die hij echter wel lopend kon bereiken.

Één-honderste verschil

Vier ronden lang moest de safetycar het tempo bepalen en werd er voor gezorgd dat de baan opgeruimd was, waarna koploper Teekens als eerste weer gas mocht geven op start-finish. In het tweede deel van de race concentreerde de strijd om de eerste plaats zich met name tussen Oosten, Király en Dekker, die onderling voortdurend van plaats wisselden. Het was geen gelukkig weekend voor Dekker, want ook in deze tweede race had hij pech en moest hij zelfs vroegtijdig uitvallen na 9 van de 14 ronden met opnieuw problemen met zijn versnellingsbak. De laatste twee ronden waren het Király en Oosten die moesten uitmaken wie deze zeer spannende race zou winnen. In de laatste ronde nam Oosten in de Stekkenwalbocht de kop over maar in de allerlaatste meters van de race was het toch weer Király die in de Ramshoek Oosten weer voorbij steekt. Op weg naar de streep probeert Oosten het nog één keer waardoor het verschil uitkomt op één-honderste van een seconde in het voordeel van Király. Achter Oosten werd Wojtowicz derde en Teekens vierde.

De eindstand

Király verdiende een extra punt met zijn poleposition en Dekker deed dat met de snelste ronde in de negende ronde van de eerste race met een tijd van 1:54.893. In de tweede race ging die eer in de tiende ronde naar Teekens met een tijd van 1:55.095.

Király vergroot zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap, hij leidt nu met 112 punten. Dekker zakt door zijn uitvalbeurt maar liefst twee plaatsen en staat nu vierde met 81 punten. Tweede is Teekens met 96 en derde Oosten met 90. Warmerdam blijft vijfde, nu met 65 punten.

Bij de Junioren vergroot ook Teekens zijn voorsprong en wel met 4 punten, hij heeft er nu 96 tegen Oosten met 90. Derde blijft Wojtowicz, nu met 49 punten.

Delen via

Tags:   Mazda MX-5 Cup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *