Design, Nieuws 20-05-20 | 3298 keer gezien

MAZDA START PRODUCTIE EERSTE EV: MX-30

Mazda MX-30 in productie

Mazda is begonnen met de productie van de geheel nieuwe Mazda MX-30, de eerste in serie geproduceerde volledig elektrische auto van het bedrijf, in de Ujina-fabriek nr. 1 in Hiroshima, Japan. De MX-30, een stijlvolle en veelzijdige crossover, is gemaakt als reactie op de steeds grotere vraag naar elektrische voertuigen in het milieubewuste Europa.

100% elektrisch

De nieuwe MX-30 is uitgerust met e-Skyactiv*, Mazda’s nieuwe elektrische aandrijftechnologie. De aandrijflijn met voorwielaandrijving combineert een elektrische synchroonmotor van 107 kW (145 pk) met een lithium-ionbatterij van 35,5 kWh, waardoor de nieuwe crossover een actieradius heeft van ongeveer 200 km (gecombineerd WLTP).

Daarmee is de MX-30 op maat gemaakt om de optimale balans te bieden tussen een bereik dat klanten gemoedsrust geeft en een lage CO2-uitstoot vanuit een LCA-perspectief (Life Cycle Assessment). De batterij kan met DC snelladen binnen ongeveer 40 minuten worden opgeladen tot 80 %.

Hij rijdt als een Mazda

De Skyactiv-Vehicle Architecture van de MX-30 is speciaal afgestemd op het soepele en volledig elektrische rijgedrag van de auto. In combinatie met de uitgebreide i-Activsense veiligheidssystemen van de nieuwe crossover biedt het klanten een uniek stille, traploze rijervaring, wat een essentiële opdracht was voor de ingenieurs: de EV moest net zo rijden als elke andere Mazda.

Ontworpen volgens Kodo design

De nieuwste uiting van Mazda’s bekroonde Kodo designtaal versterkt deze nieuwe richting voor Mazda in de ontwikkeling van zijn aandrijflijntechnologieën. Zijn compromisloze, eenvoudige vormgeving benadrukt de schoonheid van de MX-30 en geeft hem een solide uitstraling, terwijl de freestyle deuren met hun ingebouwde B-stijl het open, ruime gevoel van het interieur benadrukken.

Ontworpen rondom de bestuurder

Het ergonomische interieur heeft een op de bestuurder gerichte cockpit, een zwevende middenconsole, Mazda’s eerste 7-inch touchscreen-airconditioningpaneel en een reeks nieuwe, milieuvriendelijke materialen zoals kurk en deurbekleding met vezels van gerecyclede petflessen.

De MX-30 komt vanaf september in de Nederlandse showrooms. In Nederland is de auto al een tijdje te bestellen als First Edition voor een prijs van € 33.990,- of een zakelijke bijtelling vanaf € 82,- per maand. Naast deze aantrekkelijke First Edition kan de klant ook kiezen voor de Luxury uitvoering, de topversie van de MX-30. Rijklaar kost deze uitvoering € 38.990,- exclusief de eventuele meerprijs voor een metallic lak of 3-tone kleurstelling. De Mazda MX-30 komt ook in aanmerking voor de aangekondigde subsidie van € 4.000 bij particuliere aankoop van een elektrische auto.