Nieuws, Technologie 18-09-19 | 7047 keer gezien

Prinsjesdag valt goed uit voor Mazda

De start van het nieuwe parlementaire jaar heeft gunstig uitgepakt voor Mazda. In de beleidsplannen, zoals de regering die gisteren bekend maakte, is een wetsvoorstel vastgelegd dat inspeelt op de toekomst van de verbrandingsmotor: een zeer zuinige benzinemotor met compressieontsteking en de verbrandingstechniek van een dieselmotor. Op dit moment is Mazda de enige autofabrikant die erin is geslaagd een dergelijke motor op de markt te brengen.

In de Wet BPM 1992 geldt een toeslag voor personenauto’s en bestelauto’s die worden aangedreven door een motor met compressieontsteking, de zogenaamde dieseltoeslag. Deze dieseltoeslag geldt ter compensatie van het accijnsvoordeel dat auto’s met een dieselmotor hebben ten opzichte van auto’s met een benzinemotor. Inmiddels zijn er ook benzinemotoren ontwikkeld met compressieontsteking, zoals de Skyactiv-X motor van Mazda. Het wetsvoorstel bevat een maatregel die voorkomt dat de huidige dieseltoeslag ook gaat gelden in geval van dit type motoren. Dergelijke benzineauto’s profiteren immers niet van het lagere accijnstarief van diesel.

Mazda is de eerste fabrikant die een dergelijke benzinemotor met compressieontsteking in serieproductie neemt. Vanaf eind deze maand zal de Mazda3 met Skyactiv-X motor in de Nederlandse showrooms staan. Een maand later zal dezelfde motor ook beschikbaar komen in de gloednieuwe CX-30.

De 2.0 liter viercilinder Skyactiv-X motor met Mazda’s unieke Spark Plug Controlled Compression Ignition (SPCCI) technologie is ’s werelds eerste commerciële benzinemotor die de vonkontsteking van een benzinemotor combineert met de compressieontsteking van een diesel. De Skyactiv-X voorziet in een combinatie van de soepele prestaties van een benzinemotor en de superieure respons van een dieselmotor en beschikt over een maximaal vermogen van 180 pk en een maximum koppel van 224 Nm. De Mazda3 Sedan met Skyactiv-X motor scoort bovendien een uitstekend laag brandstofverbruik van 4,3 liter per 100 kilometer met een CO2 emissie van slechts 96 g/km.* Alle handgeschakelde versies beschikken over een energielabel A. De versies met automaat over een B of C label. Voor de CX-30 met Skyactiv-X is dat vanaf 4,6 l/100km en 105 g/km, met een B label voor de handgeschakelde versies en een C label voor de automaat.

De Skyactiv-X vormt op milieugebied een meer dan volwaardig alternatief voor een auto aangedreven door een elektromotor met accupakket. Als de gehele levenscyclus van beide auto’s met elkaar wordt vergeleken volgens het ‘well-to-wheel’ principe, dus vanaf het winnen van de grondstoffen tot het volledig recyclen van de auto, dan scoort de Skyactiv-X bijzonder goed. Emissietesten focussen zich voornamelijk op de CO2-uitstoot tijdens het rijden, ofwel ‘tank-to-wheel’. Maar om de echte impact op het milieu vast te kunnen stellen dien je ook rekening te houden met de CO2 die vrijkomt tijdens de gehele levenscyclus van een auto.

Eén van de factoren die meetelt in de CO2-berekening is brandstof. Wereldwijd wordt 40,8 % van de elektriciteit opgewekt door steenkool. Een middelgrote elektrische auto verbruikt ongeveer 20 kWh per 100 km. De productie van elektriciteit met behulp van kolen staat gelijk aan een CO2-emissie van ongeveer 200 g/km. Volgens de ‘well-to-wheel’ methode bedraagt de gemiddelde uitstoot van een elektrische auto dan 128 g/km. Een Mazda Skyactiv-G benzinemotor met een vergelijkbaar vermogen stoot volgens dezelfde rekenmethode 142 g/km CO2 uit. Dit betekent dat bij een verbeterde efficiency van slechts 10 % de CO2-emissie van een Skyactiv-G benzinemotor al vergelijkbaar is met die van een elektrische auto. De Skyactiv-X motor biedt deze verbeterde efficiency met een brandstofverbruik dat 15 tot 20 % lager ligt dan dat van de Skyactiv G: een gecombineerd verbruik van 4,3 tot 4,5 liter per 100 km met een CO2 emissie van 96 tot 102 g/km.*

De Mazda3 met Skyactiv-X motor is vanaf eind deze maand beschikbaar voor prijzen die beginnen bij € 28.610,- rijklaar. De Mazda CX-30 met Skyactiv-X is er vanaf eind oktober voor prijzen vanaf € 32.990,- rijklaar.


*De genoemde waarden gelden voor de Mazda3 Sedan met 16 inch velgen en handgeschakelde zesversnellingsbak. De waarden zijn NEDC cijfers, vastgesteld volgens typegoedkeuringsverordening (EU) 1153/ 2017.