Nieuws, Rijplezier 25-08-20 | 2449 keer gezien

Twee keer fotofinish bij Mazda MX-5 cup tijdens Zandvoort Superprix

mx-5 cup

Tijdens de verlate opening van het raceseizoen afgelopen weekend was András Király in de Mazda MX-5 Cup in beide races op zondag de snelste rijder op het vernieuwde circuit van Zandvoort tijdens de Superprix, al was er in beide gevallen sprake van een ‘fotofinish’ om de winnaar aan te wijzen. Bij de junioren ging de strijd vooral tussen de twee vrienden en teamgenoten Milan Teekens en Maxime Oosten, waarbij de laatste uiteindelijk de meeste punten pakte.

Superprix

Het seizoen ging dan eindelijk van start met de Zandvoort Superpix, oorspronkelijk de Zolder Superpix zoals deze verreden had moeten worden in het tweede weekend van juli, maar vanwege de beperkingen rond Corona van het Belgische circuit verplaatst was naar Zandvoort.

De allereerste training op het nieuwe asfalt van het Formule 1 circuit van Zandvoort was bijzonder onstuimig, omdat het weer met windkracht 7 en veel extreme buien niet echt meewerkte. In die buien op de vroege zaterdagochtend viel zoveel water dat het af en toe zelfs gevaarlijk werd. Uiteindelijk was het een debutant in deze klasse, routinier Pim van Riet, die aan het begin van de training de snelste tijd op een toen nog droge baan wist neer te zetten in 1:59.796.

Kwalificatie

De kwalificatie werd op een droge baan gereden waarin het opviel dat de oud-kampioen in de MaX5 Cup, András Király, pas na 10 minuten naar buiten ging. Hij pakte in zijn eerste volle ronde de zesde tijd en wist daarna slechts één plaatsje te klimmen. Regerend kampioen Marcel Dekker had op dat moment de snelste ronde gereden, maar de juniorkampioen van vorig jaar, Maxime Oosten, pakte halverwege de kwalificatie die beste tijd van Dekker af, die op dat moment in de pits aan het afwachten was wat er ging gebeuren. Milan Teekens bleek een ronde later nog eens 17-honderste sneller dan Oosten te zijn en hield die beste tijd vast met 1:54.951, ondanks een ultieme poging van Dekker in de laatste paar minuten van de beschikbare tijd. De tweede tijd was voor Oosten, Dekker bleef derde. Van Riet kwam deze keer niet verder dan de negende tijd.

Klaar voor de start

De startopstelling voor de eerste race op zondag kende een zogenaamde reversed grid voor de eerste tien plaatsen, ofwel de tiende startplek was voor Teekens, de negende voor Oosten et cetera. Dat hield in dat de ervaren cupracer Melvin de Groot met zijn 10e kwalificatietijd van pole mocht vertrekken met naast hem Van Riet. De  derde man op de grid, Dirk Warmerdam was als beste weg en pakte na de eerste bocht meteen de kop. Zijn snelheid was echter ontoereikend om dat lang vol te houden. Bovendien kwam hij in aanraking met de jagende Dekker, die over het gras moest, zijn auto ternauwernood onder controle kon houden en daardoor werd teruggeworpen tot de allerlaatste plek. Király had ook een goede start en kon zich na een paar ronden al mengen in de strijd aan kop, die hij vervolgens ook wist over te nemen van Oosten. Dekker deed wat hij kon en vocht zich gedurende de race van 30 minuten terug naar uiteindelijk een zeer knappe vijfde plek in de uitslag, inclusief een straf van drie seconden voor een te vroege start. Király reed rondenlang alleen aan kop en vergrootte zijn voorsprong, totdat zijn auto langzamer werd en Oosten elke ronde gemiddeld 0,7 seconde sneller reed dan de koploper.

De uitslag

Voor Oosten duurde de race echter net een paar 100 meter tekort, want op de finishlijn ging hij zij aan zij met Király over de streep. De laatste won met het minieme verschil van 0,019 seconden. Teekens werd derde. Warmerdam kreeg voor zijn actie tegen Dekker een tijdstraf van 20 seconden en een strafpunt op zijn licentie, waardoor hij terugviel naar plek zeven in de uitslag.

Teekens was vanaf zijn poleposition goed weg bij de tweede race, maar voelde al vrij snel de hete adem van de eveneens goed gestarte Dekker in zijn nek. Er ontspon zich een bijzonder spannende strijd aan kop die na een paar ronden werd ingenomen door Dekker en waarbij zowel Teekens, Oosten als Király in vierde positie kans maakten om de leiding over te nemen. De volle 30 minuten van de race was nodig om uiteindelijk een winnaar te bepalen. Want na wat wisselingen aan kop was het toch Király die net enige centimeters eerder over de streep ging dan Dekker, met een verschil van 54-duizendste van een seconde. Derde werd Oosten, Teekens finishte als vierde.

Teekens verdiende nog een extra punt met zijn poleposition en met de snelste ronde in de 8e ronde van de eerste race met een tijd van 1:55,038. In de tweede race ging die eer in de 9e ronde naar Dekker met een tijd van 1:55.433.

Logischerwijze is Király de man aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap met 40 punten, gevolgd door Oosten met 32, Teekens met 30 en Dekker met 29.

Bij de Junioren is het dan ook Oosten die leidt met die 32 punten, gevolgd door Teekens met 30.

  • Király wint beide races met uiterst minimale verschillen
  • Oosten snelste bij de junioren

Delen via

Tags:   Mazda MX-5 Cup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *