Verdieping 21-02-18 | 13420 keer gezien

Van schoolgarage naar startgrid | Wie zijn het Automotive College Racing Team?

Uit het oog uit het hart? Niet bij Mazda. Wij hebben net zoveel liefde voor onze oude(re) modellen als voor de nieuwe. Daarom nemen we je de komende tijd mee met de opbouw van een Mazda MaX5 door het Automotive College Racing Team (ACRT).

Het team

Het ACRT is een team van een aantal studenten Autotechniek van het Automotive College, ROC Midden Nederland. Binnen dit team krijgt iedere student de kans om een kijkje te nemen in de wereld van het autoracen; zowel bij de techniek als de organisatie. Om de lat hoger te leggen voor het team is er dit jaar gekozen voor het opbouwen van een MX-5 naar een MaX5 en het deelnemen aan de Max5 Cup.

De Conrad Mazda Max5 Cup is een racecompetitie voor de Mazda MX-5 NA met bouwjaar 1991 tot 1993. Het zijn laagdrempelige races waar veel animo voor is binnen de amateurrace wereld. Dit mede door het lage gewicht en de stuureigenschappen van de MX-5 en doordat meedoen, in vergelijking met andere races, mogelijk is met een relatief klein budget. Een MX-5 heeft veel mogelijkheden als het gaat om ombouwen, zowel de motor als de wielophanging kunnen tot in precisie worden afgesteld om de perfecte balans te creëren voor het racen. Dat maakt dat de kansen voor alle coureurs nagenoeg gelijk zijn, iedereen maakt kans om te winnen.

Het doel van het ACRT is om te laten zien welke uitdagende mogelijkheden er zijn binnen het vak van autotechniek. Daarbij interesseren we graag jongeren voor een opleiding en baan in de autobranche. Op dit moment ligt de MX-5 volledig uit elkaar en zijn ze hem vanaf de basis aan het opbouwen.

Als hommage naar het merk en de rijke racegeschiedenis zal de MX-5 gespoten worden in de kleuren oranje en groen, net zoals de legendarische Mazda 787B die in 1991 met zijn rotatiemotor de 24 uur van Le Mans won. In een reeks blogs volg je de leerlingen met de ombouw van de MX-5 naar een MaX5 cup auto en de uiteindelijke races, houd ons dus in de gaten voor updates.

Wij bij Mazda wensen Christ, Michel, Martijn, Dennis, Sam, Thomas, Bas, Toine, Danny en Thomas  veel succes toe met de ombouw van hun MX-5!

Over het ACRT

Het ACRT begon als het Innovatief Duurzaam Race Team (IDRT) en is opgericht door het Automotive College en het Innovam. De eerste IDRT auto (de Saker) reed op bio-ethanol. Hierdoor werd het IDRT stimulator en aanjager van duurzame racetechniek. De technische ondersteuning en begeleiding werd verzorgd door Bas Koeten Racing. Na 4 jaar racen met de Saker werd gekozen om een nieuwe auto te bouwen om licht te werpen op het daadwerkelijk bouwen van een raceauto. Dit deden ze met een BMW E30 325i in de BMW E30 Cup. In september 2017 werd duidelijk dat er geen nieuw jaar kwam in de BMW E30 Cup, hierdoor moest een nieuwe uitdaging gevonden worden voor het raceteam. Dit is waar de Conrad Mazda MaX5 Cup en de MX-5 om de hoek kwam kijken als project. Naast de Mazda is er ook een Peugeot 206 GTI opgebouwd om in de gelijknamige cup van Peugeot te gaan rijden.

 

Het ACRT zal in 2018 en 2019 uitkomen in de Conrad Mazda MaX5 Cup en Peugeot 206 GTI Cup. Naast de sprintraces gaat er ook endurance gereden worden met de Mazda MaX5, hierin zullen Ze gaan deelnemen aan een heuse 24 uurs race.

Lees hier deel twee

Delen via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *