Ontspanning, Rijplezier 29-09-21 | 1726 keer gezien

Wat is beter een MX-5 met een soft- of een hardtop?

Mazda MX-5 roadster / RF

Zeker als het mooi weer is, is het rijden in de Mazda MX-5 een prachtige ervaring. De zon op je gezicht, de wind door je haren en het heerlijke gevoel van vrijheid. Pas op, want voor je het weet ben je besmet met het MX-5 virus. Wellicht ben je al in bezit van een cabriolet of overweeg je om er één aan te schaffen. Maar kies je dan voor een cabriolet met een soft- of een hardtop? Lees hier welke overwegingen je kunt maken.

Bij een hardtop is het dak van de cabrio gemaakt van harde materialen zoals je van de naam kunt afleiden. Vanzelfsprekend is de softtop dus gemaakt van zacht materiaal, zoals stof. De hardtop is de meest recentere vinding van de twee. Maar dit wil niet zeggen dat deze beter is. Dit hangt af van jouw persoonlijke voorkeur.

Compacte oplossing

De MX-5 en rijplezier zijn 2 begrippen die goed met elkaar samen gaan. Maar ook de functionaliteit van de auto is belangrijk. De softtop is erg licht, mede hierdoor is deze makkelijk en compact op te vouwen. Dit zorgt ervoor zorgt dat deze minder ruimte in de kofferbak in beslag neemt. Hierdoor zijn de kofferbakken van cabrioletten met een softtop meestal groter. De MX-5 RF is hierop uitzondering, omdat er met het vouwen van het dak voor gezorgd wordt dat er geen kofferbakruimte wordt ingeleverd ten opzichte van een softtop. In tegenstelling tot veel andere cabrio’s blijft de bagageruimte van de auto hetzelfde, of het dak nu omhoog of omlaag is.

Handmatig versus elektrisch

Bij de MX-5 moet de softtop handmatig worden bediend in tegenstelling tot de hardtops welke alleen elektronisch kunnen openen en sluiten. Het elektronisch bedienen kost over het algemeen meer tijd dan het handmatig bedienen. Het elektronische dak kan maar tot een bepaalde snelheid worden bediend, na het passeren van deze snelheid zal je het dak niet meer kunnen openen of sluiten. Hiervoor zal je dus snelheid moeten minderen of ergens stil moeten gaan staan.

Voor- en nadelen per top

Enkele onderdelen waar de softtop niet opweegt tegen de hardtop zijn; de hardtop isoleert de auto beter, je hoort minder windgeruis en ook bij slecht weer zit je beter afgesloten in je auto. Softtops zijn gevoeliger voor diefstal omdat het stoffen dak makkelijker te vernielen valt voor iemand met slechte bedoelingen. Tevens heeft een softtop meer onderhoud nodig, de softtop kan minder goed tegen de weeromstandigheden en je kan er eigenlijk niet mee door de wasstraat. Dit zorgt ervoor dat de softtop wel wat meer aandacht vereist. Wat wij wel kunnen garanderen is dat waar je ook heen rijd en welke top je ook kiest, je met plezier in de MX-5 zal zitten.

Delen via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *