Design, Ontspanning, Technologie 05-11-19 | 9098 keer gezien

Wat zijn de verschillen tussen de crossovers van Mazda?

De crossovers van Mazda zijn van een hoog niveau als het gaat om design, afwerking en comfort. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen de Mazda CX-3, CX-30, CX-5 en, meer recent, de elektrische MX-30? We zetten het voor je op een rijtje.

Krachtige en zuinige crossovers

Alle crossovers zijn voorzien van een krachtige en zuinige Skyactiv-motor. Op de Mazda CX-3 is dat een 2 liter benzine of 1.5/2 liter diesel. De Mazda CX-30 biedt naast de 2 liter benzine en 1.8 liter diesel ook nog de 2 liter Skyactiv-X motor met 180 pk. De Mazda CX-5 biedt naast een 2 liter benzine en 2.2 liter diesel ook een extra krachtige 2.5 liter benzinemotor: met 194 pk én vierwielaandrijving.

Trekkracht

De crossovers van Mazda bieden trekkracht vanaf 1.200 kg. Dat is op de Mazda CX-3. De Mazda CX-30 mag 1.300 kg trekken en de Mazda CX-5 tot wel 2.100 kg, afhankelijk van de motorisatie. Dat maakt de Mazda CX-5 tot de ultieme caravantrekker, terwijl je met de Mazda CX-3 en CX-30 prima de fietsendrager kunt installeren voor een week of weekend weg. De Mazda MX-30 biedt geen trekkracht, omdat er geen trekhaak onder de auto kan worden gemonteerd.

Kodo design

De crossovers van Mazda zijn ontworpen volgens Kodo design: de vakmensen van Mazda zien het ontwerp van een auto als kunstvorm.

De Mazda CX-3 heeft een dynamisch uiterlijk, met horizontale grille en strakke belijning over de hele zijkant. De Mazda CX-3 is de meest compacte crossover, maar is wel voorzien van luxe en verfijning in het interieur. De Mazda CX-30 is ontworpen met een coupé-achtige vorm. Dat zie je vooral aan de bovenkant van de auto. De kunststof panelen op de Mazda CX-30 accentueren dit én maken het een echte crossover. De Mazda CX-5 is de grootste crossover van Mazda. De Mazda CX-3 en CX-30 zijn ongeveer even hoog, maar de CX-5 is 15 centimeter hoger. Dat maakt het eigenlijk een crossover SUV.

Mazda CX-3
Mazda CX-5

Interieur van de crossovers

Net als in alle modellen van Mazda, is het interieur van de CX-3, CX-30 en CX-5 om de bestuurder heen ontworpen. In elke crossover vind je dan ook intuïtieve bediening met de HMI Commander en een head-up display (optioneel in de CX-3 en CX-5) zodat je niet afgeleid raakt van de weg.

In alle crossovers vind je een interieur met aandacht voor de kleinste details. In de Mazda CX-5 heb je de keuze voor de bijzondere Signature uitvoering. Naast het donkerbruine leer, heeft deze uitvoering ook details als een randloze binnenspiegel en gebruik van écht Japans sen-hout in de deurpanelen en het dashboard.

De Mazda CX-3 heeft een ruime 350 liter aan bagageruimte. De CX-30 biedt 80 liter meer en de Mazda CX-5 biedt nog eens 47 liter extra. Naar verwachting zal de Mazda MX-30 evenveel kofferbakruimte als de CX-30 hebben. In alle crossovers is er ruimte voor vijf volwassenen met drie zitplaatsen achterin en twee voorin.

Interieur Mazda CX-3
Interieur Mazda CX-30
Interieur Mazda CX-5

De Mazda MX-30 uitgelicht

Heb je voorkeur voor een elektrische auto? De Mazda MX-30 is de eerste 100% elektrische crossover van Mazda. Met een uniek design en interieur, maar qua afmeting zeer vergelijkbaar met de Mazda CX-30.

De Mazda MX-30
Het interieur van de Mazda MX-30

Uniek aan de Mazda MX-30 zijn de designelementen als het kurk in de middenconsole en stoelbekleding gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Ook de freestyle deuren, die van voor naar achteren openen, geven de Mazda MX-30 een uniek uiterlijk. Daarnaast is de elektrische e-Skyactiv motor nieuw. Deze 100% elektrische motor rijdt écht zoals een Mazda, zoals je mag verwachten.

Kan je nog steeds niet goed kiezen tussen de crossovers van Mazda? Hier vergelijk je alle details van de CX-3, CX-30 en CX-5 met elkaar.