Nieuws, Rijplezier 07-10-19 | 3036 keer gezien

Zware crash zorgt voor vroegtijdig einde races Mazda MX-5 Cup op circuit van Spa

De spanning in de Mazda MX-5 Cup werd afgelopen weekend zeer plotseling beëindigd door een zware crash aan het begin van de tweede race. Twee coureurs belandden in het ziekenhuis, maar hun verwondingen bleken achteraf enigszins mee te vallen. De eerste race kende een verrassende winnaar in de persoon van nieuweling Cédric Wauters.

Kwalificatie

De kwalificatie op vrijdagmiddag was op een vochtige baan, na een aantal fikse buien in de ochtend. Het hele veld van 23 auto’s stond daarom op regenbanden. Na de eerste snelle ronde kwam de regen echter terug en kon niemand meer een snellere ronde neerzetten. Kreijne had toen zijn slag al geslagen, zette de snelste tijd neer in 3:06.943 en pakte het extra wedstrijdpunt. Het nieuwe duo Patrick Dubois / Cédic Wauters zat daar slechts 32-honderste achter, gevolgd door routinier Marcel Dekker, jongeling Rover Dullaart en de altijd snelle Bas Schouten. Regerend MaX-5 kampioen Király viel tegen met de 12e plek op de grid. Gastcoureur in de auto van Team Mazda Motor Nederland was deze keer redacteur en testrijder Ruben Baeten van TopGear Magazine. In de voor hem onbekende auto zette hij een verdienstelijke 19e tijd neer.

Uitkomst kwalificatie

Vanwege de reversed grid van de top 10 startte Milan Teekens vanaf pole in de eerste race van 30 minuten. Naast hem de ervaren alleskunner Mathijs Bakker. De eerste vier coureurs kwamen allemaal uit de stal van Johan Kraan Motorsport, met Maxime Oosten als derde en Joshua Kreuger als vierde starter. Dominique Kraan, het vijfde teamlid van Kraan Motorsport, die de donderdag vóór het event slachtoffer was van een flinke crash, kon wel met zijn gerepareerde auto de start van de eerste race halen maar niet de kwalificatie op vrijdag en moest daarom helemaal achteraan starten.

Klaar voor de start

De beste start was voor Schouten, die het kwartet van Kraan Motosport al vrij snel wist te verschalken. Dullaart deed goed mee in vijfde positie en Bakker zakte vanaf zijn tweede startplaats terug naar plek 12. Maar het is met name Wauters, de Luxemburgse coureur die naam heeft gemaakt in het karten, die alle ogen op zich weet te vestigen door ronde na ronde naar voren te stomen. Aan kop had Schouten weinig te vrezen van zijn achtervolgers, maar dat veranderede met de komst van Wauters in tweede positie. Ook Olivier Naaktgeboren meldde zich in de top vijf nadat hij eerst Dekker en vervolgens Oosten wist te verschalken. Király had voorafgaande aan de race een misrekening gemaakt en gekozen voor slicks, wat de reden was dat hij ronde na ronde verder naar achteren kwam te zitten, zeker na een uitglijder in de grindbak van Fagnes. In de slotfase wist Wauters de bijna onaantastbare Schouten te passeren en pakte de kop. Schouten liet het er echter niet bij zitten en de strijd vervolgde zich tot de laatste meters, met uiteindelijk Wauters nipt als winnaar, met een verschil van 35-honderste op de finishlijn. Kreuger werd derde, gevolgd door Naaktgeboren en de beste junior in deze race, Oosten. Dekker en Kreijne pakten belangrijke wedstrijdpunten op de plaatsen 6 en 7. Baeten reed een goede race, met ronden die zo’n 10 seconden sneller waren dan in de kwalificatie. Daarmee schoof hij op van de 19e naar de 15e plek in de eindstand.

Crash in tweede race

Kreijne mocht in de tweede race zijn poleposition innemen en verdedigen en deed dat niet al te best. Al vrij snel wisten zowel Wauters als Dekker hem te passeren. De race duurde echter maar één volle ronde. Aan het begin van de tweede ronde op het legendarische circuit van Spa ging het helaas op een ernstige wijze mis bij Kreijne, de leider in de tussenstand van het kampioenschap. Boven op Raidillon schoot hij hard de bandenstapel aan de rechterzijde in. Hij kwam daarbij terug op de baan waarbij de in volle vaart rijdende Oosten hem niet meer kon ontwijken, met een geweldige crash tot gevolg. De wedstrijdleiding legde de race direct stil met Code Rood en alle hulpdiensten schoten toe. Oosten was gelukkig snel uit de auto, terwijl Kreijne moest worden geholpen en even buiten bewustzijn was. Zowel Kreijne als Oosten werden voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Oosten kon al snel worden ontslagen. Kreijne moest worden geopereerd aan een gebroken schouderblad en vijf gebroken ribben. “We wachten even de scans af hoe het gaat, maar in principe rij ik tijdens de Finaleraces op Assen weer mee als mijn lichaam en de doktoren het toelaten”, was het nuchtere commentaar van Kreijne vanuit zijn ziekenhuisbed in België. Nadat de baan was vrijgemaakt was het wachten op het signaal voor de herstart van een ingekorte race. Dat gebeurde echter niet meer, omdat er door het vervoer van de twee gewonden niet voldoende ambulancepersoneel meer aanwezig was op het circuit. Zodoende werd de race niet opnieuw gestart en werden er geen punten uitgedeeld.

Het extra punt voor de snelste ronde in race 1 ging naar Cédric Wauters met een tijd van 3:06.656 in de 9e ronde.

Ondanks zijn zware crash blijft Kreijne leider in de tussenstand met nu 125 punten. Het verschil met de nummer twee Dekker blijft even groot, 14 punten. Kreuger is de nieuwe nummer drie, ten koste van  Király met respectievelijk 103 en 91 punten.

Snelste junior blijft Dominique Kraan, nu met 69 punten, direct gevolgd door Max de Bruijn met 65 punten.