Ontspanning, Rijplezier 31-01-19 | 16197 keer gezien

Een autoroute door Schotland in de Mazda2

Schotland Mazda

Schotland wordt niet voor niets geroemd om de prachtige vergezichten, de goede Whisky en aardige Schotten. Hier vind je onze tips voor een prachtige route door Schotland.

1. Edinburgh

Deze stad is waarschijnlijk een grote inspiratiebron geweest voor J.K. Rowling toen ze Harry Potter schreef, dus je waant je in een tovenaarsdecor als je in Edinburgh rondloopt. De royal mile is niet te missen en laat je direct kennis maken met waar Schotland bekend om is: whisky, doedelzakken en vele souvenirs van het Loch Ness monster. Aan het eind van de royal mile vind je Edinburgh Castle, zeker een bezoek waard.
Als je durft schrijf je je in voor een ghost tour in de avond. Je wordt dan door een gids door ondergrondse gangen geleid, waarin een hoop zielen verborgen zijn.

Schotse hooglanders

2. Stirling

De kastelen nog niet zat? Bezoek dan ook Stirling, waar vermeend het mooiste kasteel van Schotland te zien is. In Stirling vind je ook de Old bridge waar de Schotten ooit een belangrijke overwinning op de Engelsen behaalde. Ten slotte torent het Wallace Monument over deze regio uit. Een bijzondere toren waarin William Wallace op uitkijk heeft gestaan toen eerdergenoemde veldslag plaatsvond. Je kunt de toren uiteraard zelf ook bezoeken en genieten van dit prachtige uitzicht.

Rijd je door naar Oban? Kies er dan voor om de route langs Loch Lomond te volgen. Dit is een minder bekend meer dan Loch Ness, maar even mooi (zo niet mooier). Geniet van het uitzicht terwijl het landschap elke kilometer verandert.

3. Oban

Over de beste whisky valt uiteraard te twisten: sommigen zijn liefhebber van rokerig en weer anderen houden van een zachte smaak. In havenstadje Oban vind je een distillerij met dezelfde naam.
Geen whisky liefhebber? In Oban vertrekken verschillende (veer)boten naar eilanden in de omgeving: leuk voor een dagtrip. In de omgeving kun je bijvoorbeeld dolfijnen en papegaaiduikers spotten.

Mazda2 in de omgeving van Glen Coe

4. Glen Coe

Liefhebbers van James Bond kennen deze omgeving maar al te goed als decor in Skyfall. Maar ook in een Mazda ervaar je hier de Schotse hooglanden op hun hoogtepunt. Glen staat voor vallei, en dat is precies wat je hier ervaart. Om je heen prachtige bergpartijen en daartussen prachtige valleien die ooit door gletsjers zijn uitgesleten.
Wil je met je Mazda precies naar de plek waar de scène in Skyfall met M en James plaatsvond? Zoek dan op deze coördinaten: 56°37′10.31″N 04°55′51.23″W

5. Jacobite Steam Train

Of je nu passagier bent in deze trein, of hem ziet langsrazen bij het Glenfinnan View Point: je mag hem niet missen.

Jacobite Steam Train

6. Isle of Skye

Wil je graag ruige natuur opzoeken? Isle of Skye is een prachtig eiland waar je je ogen uitkijkt. Neem zeker de route waarbij je onderstaande hoogtepunten tegenkomt:

  • Old Man of Storr: rotsformatie. Hier kun je een prachtige wandeling omhoog maken (zie onderstaande foto), maar het is ook van een afstandje te zien.
  • Mealt falls: deze watervallen komen over een ruige klif uit op zee.
  • Quiraing: Ook hier kun je een wandeling maken door prachtige natuur. Je kunt ook de weg met de auto omhoog nemen. Let op: dit is vrij steil en een éénbaansweg, dus als je dat liever niet doet is dit niet aan te raden.
Old man of storr

Tips voor je gaat

Van plan naar Schotland te gaan met de Mazda of een andere auto? Hier vind je tips voor de reis:

  • Zorg voor de juiste verlichting: door het linksrijden in Groot-Brittannië, verblinden je koplampen je tegenliggers. Dit kan je, afhankelijk van het soort koplamp, voorkomen met speciale stickers.
  • Miles in plaats van kilometers: ook het metrische systeem is anders in Groot-Brittannië. Houd er dus rekening mee dat je op je dashboard kilometers ziet en op verkeersborden miles. Je kunt je MZD Connect instellen zodat je bij navigeren op je navigatiescherm wel ziet hoeveel miles je nog te gaan hebt.
  • Veerboten: vanuit Nederland kun je met verschillende maatschappijen via verschillende steden naar Groot-Brittannië afreizen. Houd er rekening mee dat dit gaat om een reis met een overnachting. De twee meest voor de hand liggende vaarroutes zijn van Hoek van Holland naar Hull of vanuit IJmuiden naar Newcastle. Newcastle ligt noordelijker en het meest dicht bij Schotland.
  • Wegen: Sommige wegen in Schotland zijn éénbaanswegen. Let hierbij op dat je voorrang verleent als het nodig is. Je kunt hiervoor uitwijken in de daarvoor bedoelde passeerhavens. Wordt er door je tegenligger uitgeweken? Het is netjes om dan even te bedanken.

Bekijk hier de route op Google Maps:

Bekijk alle autoroutes van Mazda.