Nieuws, Technologie 07-10-20 | 2384 keer gezien

Een gaspedaal dat zorgt voor meer rijcomfort

Bij Mazda doen we er alles aan om de perfecte eenheid te realiseren tussen mens en machine, tussen jou en je Mazda. Vaak heb je niet eens door wat we allemaal doen om dit mogelijk te maken, de meeste systemen zijn onopmerkelijk als je in een Mazda rijdt. Dit is vaak pas voelbaar als je gaat vergelijken.

Een gaspedaal met vertraging?

Mazda heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar rijcomfort en het menselijk lichaam in combinatie met autorijden. Op het moment dat het gaspedaal wordt ingetrapt, verwacht het lichaam dat het hoofd van de bestuurder naar achteren zal gaan. De bestuurder bereidt zich hier onbewust op voor door de nekspier aan te spannen. Uit onderzoek blijkt dat de tijd die de bestuurder nodig heeft om zijn/haar nekspieren aan te spannen 0,2 seconden is. Dit is de reden dat er 0,2 seconden vertraging zit in een Mazda gaspedaal. Dit merk je niet, maar onbewust zorgt dit voor meer rijcomfort doordat er minder druk op de nekspier komt

Het geheim van de Mazda koppeling

Niet alleen de techniek van het gaspedaal is tot in detail uitgedacht, ook de koppeling van Mazda is niet zoals een gewone koppeling.

Het gevoel dat je krijgt als je schakelt luistert heel nauw. Het zijn subtiele dingen die ervoor zorgen dat het “fijn schakelen” is. Wat de koppeling in een Mazda anders maakt dan die van anderen zit hem dan ook in de details. Lees er hier meer over.