Technologie, Verdieping 23-05-22 | 2110 keer gezien

Hoe Mazda telefoongebruik tijdens rijden helpt verminderen

Ondanks alle inspanningen van verkeersveiligheidsorganisaties en de overheid lukt het maar niet om het telefoongebruik in het verkeer terug te dringen. Sterker nog, het neemt steeds verder toe. En dat terwijl visuele afleiding behoort tot de grootste gevaren in het moderne verkeer. Gelukkig biedt Mazda een veilige oplossing die iedere autorijder aanspreekt.

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) doet iedere twee jaar uitgebreid onderzoek (Barometer Mobiliteit) naar het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Hieruit blijkt onder andere dat het telefoongebruik steeds verder toeneemt. In 2017 gaf 62% van de automobilisten toe wel eens de mobiele telefoon te gebruiken tijdens het rijden. In 2019 was dat 65,6% en in 2021 zelfs 70%.

Ook blijkt uit de antwoorden van de respondenten dat de telefoon wordt gebruikt voor allerlei verschillende dingen, zoals het instellen van de navigatie (50%), het lezen van tekstberichten (44,1%), het versturen van tekstberichten (38,5%), muziek afspelen (30,6%), bellen met de telefoon in de hand (22%) en het maken van foto’s en video’s (20,8%). Ook opmerkelijk: 9,5% van de automobilisten zegt zelfs spelletjes te spelen op de telefoon tijdens het rijden.

Volgens de SWOV is deze ontwikkeling zeer zorgelijk, omdat visuele afleiding behoort tot de grootste gevaren in het moderne verkeer. Automobilisten die tijdens het rijden op hun telefoon zitten, zijn minder alert, reageren trager en slingeren over de weg. En toch, ondanks het toenemende telefoongebruik tijdens het autorijden, erkent 84,2% van de ondervraagde automobilisten dat dit gevaarlijk is.

Apple CarPlay en Android Auto™

Mazda begrijpt dat je de bestuurder zo slim mogelijk moet assisteren om afleiding tot een minimum te beperken. Ten eerste zijn alle nieuwe Mazda modellen met het Mazda Connect infotainmentsysteem standaard uitgerust met Apple CarPlay en Android Auto™. Met deze technologie kun je de belangrijkste functies van je smartphone veilig en legaal gebruiken tijdens het rijden, zonder je smartphone daadwerkelijk in je hand te hebben.

Apple CarPlay (voor iPhone-gebruikers) en Android Auto™ (voor Android-telefoons) zijn in feite hetzelfde. Beide systemen zijn bedoeld om de belangrijkste functies van je smartphone te bedienen via het infotainmentsysteem van de auto. Je hoeft alleen je telefoon te koppelen met het infotainmentsysteem (draadloos* of met usb-kabel, afhankelijk van model, bouwjaar en uitvoering).

Via de instellingen van je telefoon kun je kiezen welke apps je wilt gebruiken voor Apple CarPlay of Android Auto™. Je kunt bijvoorbeeld handsfree bellen, muziek luisteren via Spotify, navigeren met Google Maps en zelfs Whatsapp-berichten laten voorlezen. Met het oog op verkeersveiligheid zijn niet alle apps geschikt voor Apple CarPlay en Android Auto™, maar wel de meest gebruikte. Meer weten?

HMI Commander

Tevens is het Mazda Connect-systeem van de nieuwste Mazda modellen te bedienen via zogenoemde HMI Commander. Dit is een bedieningselement op de middenconsole, dat perfect binnen handbereik ligt en waarmee het infotainment op zeer intuïtieve wijze is te bedienen. Hiermee hoef je niet je arm uit te strekken en mee te kijken wat er bij het aanraken van het beeldscherm gebeurt. Dat zorgt immers voor extra afleiding. Om die reden zijn de infotainmentsystemen in de nieuwste Mazda modellen niet meer te bedienen via een touchscreen, maar alleen via de instinctieve HMI Commander en spraakbediening. Daarmee gaat Mazda in tegen de trend van steeds groter wordende touchscreens in nieuwe auto’s, puur ten gunste van de verkeersveiligheid.

* Alleen beschikbaar op de Mazda CX-3 vanaf de Luxury met i-Activesense pakket en de Mazda MX-5 en Mazda6 vanaf de standaarduitvoering.

Delen via

Tags:   veiligheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *