Ontspanning, Rijplezier 25-02-21 | 9048 keer gezien

Hoe zorg je goed voor je auto tijdens lockdown?

Langdurige stilstand heeft effect op verschillende onderdelen van je auto. Hierdoor neemt de kans op ongemakken toe aangezien we sinds het begin van de huidige lockdown minder vaak de auto pakken. Denk aan de accu die lading verliest, afname van de bandenspanning en ophoping van bacteriën in het aircosysteem. Lees hier wat je kunt doen om eventuele problemen te voorkomen.

Laten we beginnen met het periodieke onderhoud. Als een auto veel langer stilstaat dan normaal, betekent het niet dat onderhoud ineens minder belangrijk wordt. De werkplaatsafspraak een paar duizend kilometer uitstellen kan geen kwaad, maar om je auto in topconditie te houden is het toch van belang dat de auto zijn periodieke onderhoudsbeurt krijgt. Neem de motorolie als voorbeeld. Die moet tijdig ververst worden. Door oxidatie veroudert de olie en wordt die dikker, waardoor de olie moeilijker wordt rondgepompt. Vooral bij de geavanceerde brandstofmotoren van tegenwoordig is het belangrijk dat de motor goed wordt gesmeerd volgens de fabrieksvoorschriften.

Lege accu

Een veelvoorkomend probleem als een auto lang heeft stilgestaan, is een lege accu. De accu verliest lading doordat allerlei ‘stille’ verbruikers, zoals de radio en de klok, nog wel worden gevoed. Koude weersomstandigheden hebben ook invloed op de accu. Het gevolg is dat de accu uiteindelijk geen of onvoldoende energie meer levert om de motor te kunnen starten. In het ergste geval werkt de centrale portiervergrendeling niet meer. Het is daarom verstandig om ten minste één keer per week de motor circa 20 minuten te laten draaien. Dan krijgt de dynamo de kans om de accu bij te laden.

Dit geldt ook voor een elektrische auto. Die heeft een batterij om de motor van stroom te voorzien, maar ook een kleinere accu voor het opstarten van de boordcomputer en het openen van de portieren. Als deze leegloopt, openen de portieren mogelijk niet meer en kan de elektrische auto niet meer worden gestart. Ga daarom regelmatig een stukje rijden om langdurige stilstand te voorkomen, zodat de accu weer even kan opladen. Of neem contact op met de Mazda-dealer of erkend reparateur om de accu te laten herstellen.

De werkplaatsen van de Mazda-dealers zijn namelijk gewoon geopend en hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen om jouw veiligheid te beschermen. Je kunt dus met een gerust hart terecht voor service en onderhoud. Maak wel vooraf even een afspraak.

Bandenspanning

De accu laadt ook op als de auto stationair draait en stilstaat, daarvoor hoef je dus niet persé te gaan rijden. Toch is het verstandig om dit wel te doen aangezien een ander mogelijk probleem bij de banden kan ontstaan. Dit komt doordat de bandenspanning langzaam afneemt en het gewicht van de auto langdurig op dezelfde plek duwt. Hierdoor kunnen vlakke plekken ontstaan die voor trillingen en onbalans kunnen zorgen als eenmaal weer wordt gereden.

Een te lage bandenspanning kan zelfs de structuur van de band beschadigen. Dan is het een kwestie van tijd totdat de band wordt lek gereden. Aan de buitenkant kunnen ook scheurtjes ontstaan. Bij zichtbare beschadigingen wordt de band afgekeurd bij de APK.

Probeer daarom minimaal eens per twee weken een half uur te rijden om te voorkomen dat de banden gaan vervormen. En controleer meteen de bandenspanning. Zorg voor de juiste, voorgeschreven bandenspanning om veilig op weg te gaan en goed voor je banden te zorgen tijdens lockdown.

Voorkom vastzittende remmen

Als je ten minste een keer per week een blokje om gaat met de auto, voorkom je ook dat de remmen gaan vastzitten en houd je je remschijven vrij van corrosie, een natuurlijke chemische aantasting. Ook de handrem kan vast komen te zitten bij langdurige stilstand. Om dit te voorkomen, kun je de handrem eraf laten en de transmissie in een versnelling laten. Zo voorkom je dat de auto gaat rollen. Je kunt de auto ook alleen in de P-stand zetten als die voorzien is van een automaat.

Bescherm de lak

Veel moderne auto’s zijn voorzien van een prachtige carrosseriekleur, die in sommige gevallen zijn aangebracht met speciale technieken en meerdere lagen. Zoals de kleur Soul Red Crystal van Mazda bijvoorbeeld. Het is eeuwig zonde en slecht voor je restwaarde als de lak beschadigt door vogeluitwerpselen en andere natuurresten. Dat gebeurt namelijk als je je auto langdurig niet wast. Zorg dus goed voor je lak. Zeker in deze tijd is het verstandig om ook een beschermende waslaag aan te brengen.

Voorkom schimmelvorming

In winterse omstandigheden is de kans op vochtvorming aanzienlijk groter dan in andere jaargetijden. Dat kan schimmelvorming tot gevolg hebben op de veiligheidsgordels en de bekleding. Ook in het aircosysteem kunnen ongewenste schimmels en bacteriën ophopen als die langdurig niet gebruikt wordt. Hierdoor kan een onprettige, muffe geur ontstaan. Het is daarom verstandig om het interieur regelmatig door te luchten en eventueel op te warmen, zodat schimmelvorming minder kans krijgt.

Brandstofverontreiniging

Overal in de EU is reguliere Euro95-benzine vervangen door E10, waarin 10% bio-ethanol is vermengd. Dat is een duurzame brandstof gemaakt door fermentatie uit bijvoorbeeld tarwe, suiker of maïs. Hierdoor is het beter voor het milieu, maar daarnaast kent E10 ook een nadeel: het is namelijk minder lang houdbaar. Hoe meer ethanol (alcohol) wordt toegevoegd, hoe sneller de benzine verslechtert. In het ergste geval kan dit motorproblemen veroorzaken.

Als een auto echt maandenlang stilstaat, is het niet alleen verstandig om E5-benzine te tanken – ofwel Euro95 of Euro98 met 5% bio-ethanol – maar ook om de tank vol te hebben. Hiermee is er minder ruimte voor lucht (en vocht) en voorkom je dat de lucht in de brandstoftank na verloop van tijd gaat condenseren, wat kan leiden tot brandstofverontreiniging en roestvorming in de tank.

Delen via

Tags:   Mazda

  • Niels van Beurden schreef:

    @Kanon bedoel je elektrische of automatische handrem? Elektrisch hoef je niet in te schakelen automatisch is wellicht een instelling die aan te passen is. En anders verplicht rijden in de Mazda 3, en dat is natuurlijk nooit een straf 🙂

  • Yvonne schreef:

    Nu ik gestopt ben met werken, is dit informatie die zeker van belang is.

  • Kanon schreef:

    Het artikel “ voorkom vastzittende remmen “
    Ook de handrem kan vast komen te zitten bij langdurige stilstand. Om dit te voorkomen, kun je de handrem eraf laten en de transmissie in een versnelling laten.

    Prima maar hoe kan ik dat doen met mijn Mazda 3 uit 2019 met de elektrische handrem ??

  • Oswald schreef:

    Zeer nuttige informatie

  • Herman schreef:

    Nuttige info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *