Nieuws, Technologie 16-07-18 | 33803 keer gezien

Mazda nu ook met Apple CarPlay

Mazda biedt vanaf nu een optie aan voor smartphonebesturing voor alle modellen die zijn uitgerust met MZD Connect. iPhone bezitters kunnen daarmee het multimediasysteem in hun Mazda net zo bedienen als hun telefoon. Met een aangepaste iOS-interface op het dashboard kan men bellen, berichten verzenden, muziek luisteren en navigeren. En het systeem is te bedienen met de stem (Siri), de knoppen op het stuur en de HMI Commander.

Apple CarPlay is een handige feature die de iPhone integreert in het multimediasysteem van Mazda. De telefoon wordt gekoppeld aan MZD Connect via een USB-kabel met als bijkomend voordeel dat de telefoon direct oplaadt. De vertrouwde iOS-interface verschijnt vervolgens op het 7-inch display in het midden van het dashboard. Vanaf dat moment kunnen inzittenden vanuit de auto gebruik maken van verschillende functies op de telefoon, zoals bellen, muziek luisteren via Spotify, berichten lezen en verzenden via Whatsapp, verhalen luisteren via podcasts en navigeren met Apple Maps. Het wisselen tussen Apple CarPlay en MZD Connect is gemakkelijk, zodat de functionaliteiten van beide systemen gebruikt kunnen worden.

Volledige integratie

Apple CarPlay is volledig geïntegreerd en maakt gebruikt van de hoge kwaliteitssystemen van de Mazda, zoals de speakers. Dit geldt ook voor de bediening van het systeem. Met behulp van de HMI Commander is het systeem intuïtief aan te sturen. Het grootste gemak biedt echter de stembediening via Siri. Ongelezen berichten leest Siri voor en via spraak-naar-tekst kan men in de auto snel en eenvoudig reageren. Door dit alles raken inzittenden tijdens het rijden minder afgeleid en blijft de aandacht bij het verkeer.

Vanaf 6 augustus a.s. is Apple CarPlay, inclusief hard- en software, beschikbaar voor zowel nieuwe als bestaande Mazda’s die zijn uitgerust met MZD Connect, voor een prijs van € 349,-. Android Auto is nog niet in Nederland beschikbaar.

Vind hier de dichtstbijzijnde dealer.

Delen via

 • Edwin schreef:

  Beste,
  Ik heb een Mazda CX-5 uit 2018 waar dit Apple CarPlay systeem is ingebouwd. Het werkt allemaal goed, maar wat mij opviel is dat de 2 knoppen op het stuur om de telefoon op te nemen en op te hangen niet lijken te werken met Apple CarPlay. Ze werken wel wanneer de telefoon via Bluetooth is verbonden. Andere knoppen op het stuur werken wel met CarPlay , zoals bijvoorbeeld spraakbesturing (opent Siri) en vorig/volgend nummer (met bijvoorbeeld Spotify). Is er misschien iets mis met hoe de Apple CarPlay module bij mij geïnstalleerd is of is dit “by design”?
  Mvg

 • Martijn Bouckaert schreef:

  Ik heb een cx5 uit 2018.. MOET apple carplay daar via een kabeltje (als ik de module laat installeren)
  Kan dat niet gewoon via bluetooth?

  • Dafne schreef:

   Als de module achteraf wordt geinstalleerd is het niet mogelijk om via bluetooth te verbinden en volstaat een kabeltje.

 • Arjen schreef:

  ik ben van plan een CX-5 uit 2016 te kopen, begrijp ik goed dat daar standaard apple-carplay op zit? en zo niet, kan ik zo’n module dan aanschaffen en in laten bouwen?

  • Dafne schreef:

   Beste Arjen,

   Met een Mazda CX-5 ben je standaard voorzien van een zeer complete auto. Diverse veiligheidssystemen, 19-inch lichtmetalen velgen (bij benzineuitvoeringen), LED koplampen, MZD Connect multimediasysteem inclusief Apple CarPlay en een hoogwaardige afwerking zijn standaard. Op zoek naar meer comfort, luxe of een hoogwaardig design? Ontdek ‘m op: https://www.mazda.nl/modellen/mazda-cx-5/

 • Wil Buis schreef:

  Ja daar heeft Jo een goed punt het is toch van de gekke dat in een cx5 wel carplay standaard in zit maar bv in onze cx3 van 2019 niet .
  In een mazda van € 31000 mag je toch verwachten dat dit standaard is .

 • Jo schreef:

  Ik was laatst op vakantie in Sardinië waar ik een Citroen C1 (!) had gehuurd. Daarin zat Apple Carplay. Waarom is dit nog niet standaard bij MAZDA?

  • Roos van Mazda schreef:

   Hi Jo, Apple CarPlay zit standaard op de Mazda CX-5 en de nieuwe Mazda3. Voor de overige modellen is het verkrijgbaar als accessoire.

 • Ed schreef:

  Zou het mogelijk zijn om volledig te koppelen zonder het kabeltje en de iPhone draadloos op te laden ? Het is nu namelijk een heel gedoe om iedere keer je telefoon aan te sluiten en kabel/stekkertje breek een keer af, draad breuk.

 • Joost schreef:

  Is Android auto wel beschikbaar in Spanje?

 • Pieter schreef:

  @Joost; met wat handigheid kan je dit zelf installeren.
  Zie daarvoor de website https://mazdatweaks.com

 • Joost schreef:

  Beste,

  Heeft Mazda al enig idee wanneer Android Auto op de CX3 beschikbaar komt?

  • Mady van Mazda schreef:

   Hoi Joost, helaas weten we dit niet. Dit ligt bij Google, als zij Android Auto vrijgeven voor de Nederlandse markt is het beschikbaar. De software en hardware die in een Mazda geplaatst kan worden is ook geschikt voor Android Auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *