Nieuws, Rijplezier 11-03-19 | 3153 keer gezien

Mazda3 rijtest door FemmeFrontaal

Mazda3 rijtest

De nieuwe Mazda3 is de afgelopen tijd door diverse journalisten getest. Zo ook door Rowan van FemmeFrontaal. Op de prachtige wegen rondom Lissabon had zij de eer de Mazda3 eens goed te testen.

Kodo design

Logisch dat het uiterlijk Rowan het eerst opviel. Het Kodo design van Mazda omschrijft zij als volgt:


“Als je naar de nieuwe Mazda3 kijkt, vallen in eerste instantie de nieuwe koplampen op. Een simpel en rustig design van ver af, maar van dichtbij fascinerend gedetailleerd. (…) Ook de sterk aflopende C-stijl is gewaagd en maakt de auto het omkijken waard. De unieke zijpanelen van deze auto zijn – opvallend genoeg – helemaal vrij van harde, scherpe lijnen. Hiermee onderscheidt Mazda zich niet alleen van zijn concurrenten, maar hebben ze ook een bijzonder effect gecreëerd. De zijpanelen spelen als het ware met het licht en de reflectie van de weg, wat een prachtig – bijna artistiek – schouwspel levert.”

Rijden in de nieuwe Mazda3

Na een goede blik op de Mazda3 is het tijd voor het belangrijkste: het rijden. Daar viel Rowan vooral het comfort op dat deze nieuwe Hatchback biedt:


“Deze nieuwe Mazda3 is zo’n verademing wat betreft comfort. Hier zouden veel automerken nog van kunnen leren. Ik zou hier met gemak uren achter elkaar in kunnen rijden.”

Daarbij vallen de nieuwe stoelen op. Deze zijn namelijk ontworpen rondom de bestuurder: in het bijzonder de ruggengraat en houding van de bestuurder. Dit is voelbaar in de nieuwe Mazda3. Zo merkt Rowan op dat de ondersteuning bij bekken en onderrug zeer goed zijn, waardoor je de ideale zitpositie hebt.

Kunst van het weglaten

Verder valt in het interieur op dat er veel rust is. Rowan schrijft hierover:


“Het interieur is sereen, wat jou als bestuurder ook rust geeft tijdens het rijden. Er gebeurt weinig om je heen, waardoor alles juist intuïtief aanvoelt. Zonder voorafgaand aan mijn rit het dashboard te bestuderen, wist ik zonder moeite alle nodige knopjes te vinden.”

Naast het cleane interieur is de A-stijl in vorm aangepast voor het juiste zicht. Ook zijn de ruitenwissers meer weggewerkt. En de Mazda3 is uitgerust met projectie op de voorruit. Dit, omdat je zo onderweg niet afgeleid raakt. Tot slot wordt het weggeluid door Rowan als “miniem” omschreven. Dit komt door een verbeterde isolatie in de auto. Daardoor komt ook het verbeterde Bose-geluid extra goed tot zijn recht.

Conclusie

De conclusie van FemmeFrontaal is dat de Mazda3 standaard een rijke uitrusting biedt met Active Driving Display, veiligheidssystemen, Led verlichting, navigatie met Apple CarPlay en DAB+, 7-inch digitale meterset, Mazda Radar Cruise Control en 2.0 liter Skyactiv-G motor met 122 pk. Of zoals FemmeFrontaal aangeeft:


“Laten we eerlijk zijn, dat is echt veel auto voor je geld. Daarbij ben je er gelijk van verzekerd, dat je altijd even omkijkt wanneer je je auto hebt geparkeerd.”

De nieuwe Mazda3 krijgt van FemmeFrontaal het eindcijfer 8.4.

Lees hier meer rijtesten of ontdek de nieuwe Mazda3.

Delen via

Tags:   rijtesten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *