Verdieping 19-08-21 | 1234 keer gezien

Nieuwe EV-labels helpen bij kiezen van geschikte laadpunt

De grootste verandering bij de overstap naar een elektrische auto is dat je moet opladen in plaats van tanken. Maar bij welke laadpunten kan ik dan terecht? Welke stekker past in mijn auto? En hoe zit dat in het buitenland? Om berijders van elektrische auto’s te helpen bij het kiezen van de juiste laadpunten, zijn nieuwe labels geïntroduceerd waarmee je direct kunt zien welk laadpunt geschikt is voor jouw auto.

Bijna iedereen die nu een elektrische auto aanschaft of deze ter beschikking krijgt als auto van de zaak, maakt voor het eerst kennis met deze manier van autorijden. Dat vergt natuurlijk enige gewenning. Goede informatievoorziening is belangrijk om iedereen snel op weg te helpen in de wereld van elektrisch rijden. Daarom heeft de Europese Unie een internationale, geharmoniseerde norm opgesteld om de beschikbare laadsystemen voor alle type voertuigen te helpen identificeren.

Zeshoek met een letter

Alle openbare laadpunten in de Europese Unie zijn sinds maart jl. voorzien van een label dat aangeeft met welk type lader we hier te maken hebben. Het label staat op de laadstekker en/of het laadstation en ziet eruit als een wit of zwart zeshoek met een letter.

Ook bij de stekkeraansluiting van de auto staat een label, bijvoorbeeld aan de binnenkant van het klepje. Om erachter te komen welk laadpunt geschikt is voor jouw elektrische auto, hoef je alleen te kijken of het label van het laadpunt overeenkomt met het label van de auto. Vergelijkbaar met de informatie die te zien is bij de tankdop van een brandstofauto.

De nieuwe labels zijn sinds maart 2021 verplicht voor alle nieuw verkochte elektrische auto’s en uitgerold in de gehele Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Noorwegen, Noord-Macedonië, Servië en Turkije.

Hoe zit het bij de Mazda MX-30?

De elektrische Mazda MX-30 is voorzien van een zogenoemde type 2-aansluiting waarin een Mennekes-stekker past. Deze stekker geldt als standaard voor het laden met wisselstroom (AC) en is te herkennen aan het zwarte label met de letter C.

De Mazda MX-30 is ook geschikt voor snelladen met gelijkstroom (DC). Hiervoor moet je de type 3-laadkabel gebruiken, ook wel CCS genoemd, die te herkennen is aan het zwarte label met de letter K.

Net als bij de meeste nieuwe elektrische auto’s heeft de Mazda MX-30 alleen een type-3 CCS-aansluiting. Als je wilt opladen met een type-2 Mennekes-stekker, plug je die gewoon in het bovenste deel van de stekkeraansluiting van de auto. Er zijn geen separate aansluitingen voor een type 2- en type 3-stekker.