Ontspanning, Rijplezier 19-11-19 | 4955 keer gezien

Snel weg in de winter!

Mazda MX-5 RF Mazda MX-5 RF

Het liefst zou je in de winter net zo snel wegrijden als dat je in de zomer zou doen. Helaas zorgen ijs en sneeuw er in de winter vaak voor dat je nog het een en ander moet doen voordat je veilig de weg op kunt. Geen nood, met deze tips heb jij je Mazda vliegensvlug sneeuw- en ijsvrij en ben je zo weer op pad!

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN…

Als je geen fan bent van ruiten krabben en er zeker van wil zijn dat je autoruit in de ochtend ijsvrij is, kan je ’s avonds een voorruitcover over je autoruit heen doen. Let op: gebruik hier nooit kranten voor! Deze nemen vocht op en vriezen vast aan je voorruit.

Wat ook kan schelen is om je auto zo dicht mogelijk bij je huis te parkeren. Deze paar graden kunnen al het verschil maken tussen een bevroren ruit en een schone! Daarnaast helpt het om een schone voorruit te hebben. Water hecht zich makkelijker aan een vuile voorruit dan aan een schone, dus daarmee verklein je de kans op een bevroren ruit.

SNEEUW

Verwijder altijd de sneeuw die bovenop je dak en motorkap ligt. Tijdens het rijden kan dit gaan schuiven en dat is bijvoorbeeld bij hard remmen gevaarlijk voor jou en je medeweggebruikers! Zorg er dus altijd voor dat sneeuw van de auto af is. Dit kan je doen met de uitschuifbare Comfort ijskrabber. Deze heeft een dubbele functie als krabber en als schoonveegspons. Extra handig voor onze hogere modellen zoals de Mazda CX-5! Deze krabber is verkrijgbaar bij je dealer.

Vergeet bij het sneeuwvrij maken van je auto ook de koplampen, achterlichten, achteruitrijcamera en je kentekenplaten niet.

BEVROREN RUITEN

Rijden met bevroren ruiten is niet alleen gevaarlijk, je kunt er ook een hoge boete voor krijgen. Zorg er dus altijd voor dat je vanuit de auto duidelijk zicht rondom hebt. Voor het ijskrabben kan je de uitschuifbare krabber ook goed gebruiken. Hiermee kan je zelfs bij het middenstuk van je ruit om ijs eraf te krabben.

Gebruik ook nooit heet water om je ruit ijsvrij te maken. Heet water geeft een te groot warmteverschil tussen de binnen en buitenkant van de ruit wat voor scheuren kan zorgen. Gebruik dus alleen de-icer spray en ijskrabbers van plastic.

Je ruiten ijsvrij maken met je ruitenwissers? Niet doen! Het kan zijn dat je ruitenwissers vastgevroren zitten aan de ruit. Dit is slecht voor de rubbers, en kan zelfs de motor van de wissers kapot maken. Ten slotte heeft het ook weinig zin omdat ruitenwissers het meeste ijs niet kunnen verwijderen. De Mazda6 en Mazda CX-5 zijn verkrijgbaar met wiper de-icer. Deze zorgt ervoor dat het raam rondom de ruitenwissers wordt ontdooid.

VOOR TIJDENS HET RIJDEN

Heb je weleens gekeken wat voor ruitenvloeistof er in je auto zit? Gebruik in de winter altijd de variant die antivries bevat! Vaak is dit de blauwe variant. De roze ruitenvloeistof is de zomervariant en die kan bevriezen, wat je zicht direct kan ontnemen.

In een Mazda doet de knop voor de achterruitverwarming ook dienst als spiegelverwarmer. Als je deze functie op je Mazda hebt zitten ontwasemt de spiegel tegelijkertijd met de achterruit. Zo heb je altijd goed zicht!

Wintercheck

Laat een wintercheck uitvoeren bij je dealer voor € 19,95 en rij zonder zorgen de winter door. Bekijk hier het actuele winteraanbod!

Bekijk winteraanbod