Ontspanning, Rijplezier 19-11-19 | 12931 keer gezien

Snel weg in de winter!

Mazda MX-5 RF Mazda MX-5 RF

Het liefst zou je in de winter net zo snel wegrijden als dat je in de zomer zou doen. Helaas zorgen ijs en sneeuw er in de winter vaak voor dat je nog het een en ander moet doen voordat je veilig de weg op kunt. Geen nood, met deze tips heb jij je Mazda vliegensvlug sneeuw- en ijsvrij en ben je zo weer op pad!

IJSVRIJE AUTORUIT

Als je geen fan bent van ruiten krabben en er zeker van wil zijn dat je autoruit in de ochtend ijsvrij is, kan je ’s avonds een voorruitcover over je autoruit heen doen. Let op: gebruik hier nooit kranten voor! Deze nemen vocht op en vriezen vast aan je voorruit.

Wat ook kan schelen is om je auto zo dicht mogelijk bij je huis te parkeren. Deze paar graden kunnen al het verschil maken tussen een bevroren ruit en een schone! Daarnaast helpt het om een schone voorruit te hebben. Water hecht zich makkelijker aan een vuile voorruit dan aan een schone, dus daarmee verklein je de kans op een bevroren ruit.

Met de vrieskou kan het mechanisme van de uitklapbare spiegels van jou auto vast komen te zitten. Dit is mede afhankelijk van de de hoeveelheid vocht die erin zat voordat het ging vriezen. Mochten ze toch vast zitten, let er dan goed op dat je het mechanisme niet forceert. Om dit te voorkomen kun je het beste de spiegels van je auto niet in te klappen tijdens de vrieskou.

SNEEUW

Verwijder altijd de sneeuw die bovenop je dak en motorkap ligt. Tijdens het rijden kan dit gaan schuiven en dat is bijvoorbeeld bij hard remmen gevaarlijk voor jou en je medeweggebruikers! Zorg er dus altijd voor dat sneeuw van de auto af is. Dit kan je doen met de uitschuifbare Comfort ijskrabber. Deze heeft een dubbele functie als krabber en als schoonveegspons. Extra handig voor onze hogere modellen zoals de Mazda CX-5! Deze krabber is verkrijgbaar bij je dealer.

Vergeet bij het sneeuwvrij maken van je auto ook de koplampen, achterlichten, achteruitrijcamera en je kentekenplaten niet.

BEVROREN RUITEN

Rijden met bevroren ruiten is niet alleen gevaarlijk, je kunt er ook een hoge boete voor krijgen. Zorg er dus altijd voor dat je vanuit de auto duidelijk zicht rondom hebt. Voor het ijskrabben kan je de uitschuifbare krabber ook goed gebruiken. Hiermee kan je zelfs bij het middenstuk van je ruit om ijs eraf te krabben.

Gebruik ook nooit heet water om je ruit ijsvrij te maken. Heet water geeft een te groot warmteverschil tussen de binnen en buitenkant van de ruit wat voor scheuren kan zorgen. Gebruik dus alleen de-icer spray en ijskrabbers van plastic.

Je ruiten ijsvrij maken met je ruitenwissers? Niet doen! Het kan zijn dat je ruitenwissers vastgevroren zitten aan de ruit. Dit is slecht voor de rubbers, en kan zelfs de motor van de wissers kapot maken. Ten slotte heeft het ook weinig zin omdat ruitenwissers het meeste ijs niet kunnen verwijderen. De Mazda6 en Mazda CX-5 zijn verkrijgbaar met wiper de-icer. Deze zorgt ervoor dat het raam rondom de ruitenwissers wordt ontdooid.

VOOR TIJDENS HET RIJDEN

Heb je weleens gekeken wat voor ruitenvloeistof er in je auto zit? Gebruik in de winter altijd de variant die antivries bevat! Vaak is dit de blauwe variant. De roze ruitenvloeistof is de zomervariant en die kan bevriezen, wat je zicht direct kan ontnemen.

In een Mazda doet de knop voor de achterruitverwarming ook dienst als spiegelverwarmer. Als je deze functie op je Mazda hebt zitten ontwasemt de spiegel tegelijkertijd met de achterruit. Zo heb je altijd goed zicht!

Seizoenscheck

Laat een seizoenscheck uitvoeren bij je dealer en rijd zonder zorgen de winter door. Bekijk hier het actuele winteraanbod!

Delen via

Tags:   Tips, wintertips

 • C.Voeten schreef:

  Nooit last van beslagen binnen ruiten gehad ik heb in al mijn mazda,s in de wintermaanden zowel kofferbak als in het interieur een vocht vreten geplaatst . En het probleem is op gelost voor de rest werkt het systeem in mijn cx30 prima

 • P. van Dongen schreef:

  Ik lees veel reacties over aangeslagen ruiten in deze koude tijd.. Ik heb een sterk vermoeden dat eenieder met deze klacht continue de airco heeft aan staan (hoeft maar op stand 1 te zijn). Door de werking van airco wordt er tijdens rijden fijne vochtvrije lucht in de cockpit verspreidt. Maar als de auto na een tijdje stil staan weer wordt gestart, komt er eerst vochthoudende lucht via het airco systeem de cockpit in. Het duurt even voordat de airco-unit dit vocht (zeker in de huidige vochtige omstandigheden!) uit de lucht heeft gefilterd. Daardoor beslaan de ruiten dus heel snel en duurt het juist ook weer langer voordat ze goed ontwasemd zijn.
  Devies mijner zijds is dus: gebruik de airco in de winter minimaal. Of zorg ervoor dat u de airco ruim voordat u de auto uitzet, heeft uitgeschakeld. In dat geval is de luchtvochtigheid op een correct niveau om te voorkomen dat de ruiten meteen aanslaan bij volgende keer starten. In deze zelfde zin zal het slim zijn om de airco functie pas in te schakelen als de motor op bedrijfstemperatuur is.

  Ik wil niet zeggen dat iedereen die een reactie plaatst over dit euvel, altijd met airco aan rijdt, maar het zal wellicht een verschil kunnen brengen. Probeer het eens zou ik zeggen.

 • Hugo Mentink schreef:

  Het duurt idd. erg lang voordat de voorruit en zijramen condensvrij zijn. Maar ook de achterruitverwarming en dus ook spiegelverwaming werken erg traag. Hier mag bij volgende types echt aandacht aan gegeven worden. Verder ben ik zeer tevreden met mijn Mazda’s CX-30 en mijn CX-5. Veruit de fijnste auto tot nu toe!

 • J.J.J. v van Hout schreef:

  Ik ben er eigenlijk ook wel van geschrokken dat de ruiten zo slecht ontwasemen, doch door de vrij hoge buitentemperaturen had ik de laatste maanden behoorlijk minder last. Vandaag 4 februari 2021 deed ik even wat boodschappen, doch toen ik de auto weer startte sloegen de zijruiten en voorruit weer helemaal dicht. Het duurde weer erg lang voordat ze schoon waren en dat moet toch niet kunnen voor een Mazda CX 30 van zeven maanden oud. Mazda en mazdadealer ik hoop van jullie binnenkort een terugroepactie te mogen ontvangen zodat het euvel opgelost wordt.

  • Dafne schreef:

   Beste J.J.J. van Hout,
   Vervelend dat je zo geschrokken bent. Het zijn inmiddels ook wel exterme weersomstandigheden waardoor jou Mazda harder moet werken. Desondanks kun je hiervoor uiteraard terecht bij jouw Mazda dealer, zodat zij verder kunnen helpen hiermee.

 • Jan schreef:

  Vocht vreter im de auto leggen en bij verzadiging een paar minuten in de magnetron op 600w. Succes

 • H.Roijmans schreef:

  Zijramen voor ,mazda CX 30 slaan naar mijn mening erg gauw aan van binnen..( bij vochtig weer) Alsmede voorruit. 0ok met airco en blower op std 1 a 2. Moet dan de voorruit ontwaseming aan zetten om de zijruiten mede te ontwasemen. Dit verraste mij. Al na een paar minuten volledig aangeslaan, had toen geen goed zicht op weg van rechts. Heeft er wel tijd voor nodig om goed te ontwasemen.
  Ik meen dat ik hier eens meer over gelezen heb. Mijn vorige auto was een toyota corolla verso, hier totaal geen last van. In mum van tijd alles ontwasemd.

 • Johan schreef:

  Ik heb hetzelfde probleem als Claudia,alleen als de buitentemperatuur onder de 4 gr. komt, ik spuit nu een beetje anticondensspray op de voorruit, het helpt , maar kan volgens mij niet de bedoeling zijn.Bij al mijn vorige Mazda’s had ik dit probleem niet, binnen een minuut waren de ruiten schoon.
  Tips en oplossingen altijd welkom.

 • Claudia schreef:

  Hi
  Ik heb de CX5 en krijg de vorruiten niet helder, ze zijn nu in deze tijd heel erg beslagen zodra ik erin stap. na 10 Minuten zijn ze nog niet helder genoeg om te rijden. WIe weet hier iets op?

 • w joosten schreef:

  instructie boek niet compleet en overbodig ingewikkeld

 • Robbels schreef:

  Morgen avond mijn gloednieuwe CX 5 ophalen (leaseauto), van de spiegel wist ik ook niet dat is alvast nuttig om te weten. Dit word mijn 1e Mazda ;).
  Super blij mee natuurlijk, bedankt voor de tip.

 • H.C.Visser schreef:

  Ik wist dat op de spiegel verwarming zat, maar niet via de achterruitverwarming.
  En ik had ook geen zin om het serviceboekje met maar dik 1000 bladzijden te raadplegen. Hoe verzinnen ze het. Maak nou eens een boekje voor je eigen type en/of doe op voorhand de niet relevante zaken doorhalen/afplakken.

 • WCM lorist schreef:

  Dank u wel maar dar heb ik vorige maand al laren doen fijn weekend

 • Menheere schreef:

  De mededeling was erg nuttig voor mij is dit van je buiten spiegels ook bij de mazda 323 . Vr groet coen

 • Inus Klein Entink schreef:

  prima bericht

 • M.Gaalman schreef:

  Dank, nuttig om te lezen

 • Johnny Hekelaar schreef:

  Dat de schakelaar voor de achterruitverwarming tevens de spiegels verwarmd was voor mij nieuw.
  Bedankt voor deze tip.

 • bob klaassen schreef:

  Goed advies.je steekt er allicht iets van op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook leuk