Ontspanning, Rijplezier 30-12-21 | 1598 keer gezien

Tijdelijk extra bagageruimte

Je auto zit vaak zo vol wanneer je ermee op vakantie gaat. Daarom is het handig om tijdelijk wat extra bagageruimte aan jouw auto toe te voegen. Op die manier hoef je geen materialen en spullen uit te sluiten en kan gewoon alles mee op vakantie. Een dakkoffer is hiervoor een perfecte oplossing en kan niet zonder dakdragers. In deze blog leggen we graag de voordelen hiervan uit, hoe je hier het beste gebruikt van maakt en waar je op moet letten bij het aanschaffen.

Dakdragers monteren

Alvorens de dakkoffer, skidrager of fietsendrager bevestigd kan worden is het belangrijk om de juiste dakdragers te hebben. Dakdragers worden op het dak van de auto gemonteerd en maken het mogelijk om bijvoorbeeld een dakkoffer, fietsen of een kano te vervoeren. Het monteren van deze praktische steunen wordt in de breedte richting van de auto gedaan. Niet verwarren met een dakrailing, welke in lengte richting op de auto wordt geplaatst. Wel is het zo dat dakdragers gemonteerd kunnen worden op een dakrailing en het dus handig kan zijn deze ook te plaatsen, anders is het ook mogelijk om de dakdragers in de deuropening van de auto te monteren of op het dak zelf. Het advies is om hiervoor hulp te vragen aan een specialist, zoals de Mazda dealer.

Aandachtspunten voor dakdragers

Ben je van plan om door de wasstraat te rijden? Dan is het verstandig om de dakdragers te demonteren. Kijk verder uit met het inrijden in bijvoorbeeld een parkeergarage, carport of andere verlaging. De auto is namelijk een stuk hoger. Bij sommige modellen auto is het bij het openen van de kofferbak raadzaam om er op te letten dat deze niet in aanraking komen met de dakdragers. Zorg er daarom voor dat de dakdragers niet teveel uitsteken. Verder is het goed om te weten dat een hoge snelheid (boven de 120 kilometer per uur) wordt afgeraden vanwege de weerstand. En met een daklading is de auto gevoeliger voor harde wind of windstoten.

Bevestigen van dakkoffer, skidrager of fietsendrager

Ze zijn er in allerlei maten en modellen, maar hoe weet je of een dakkoffer, skidrager of fietsendrager op jouw auto past? Allereerst is het belangrijk dat je de dakkoffer, skidrager of fietsendrager goed kan bevestigen, hiervoor heb je dakdragers nodig. Let hierbij op dat niet elke dakdrager op jouw auto past. Laat je hiervoor dus adviseren door een specialist, zoals een Mazda dealer. Dakdragers van Mazda zijn standaard afsluitbaar met een sleutel waardoor ze niet gestolen kunnen worden.

Juiste formaat dakkoffer, skidrager of fietsendrager

Uit ervaring is gebleken dat niet alle dakkoffers, skidragers of fietsendragers passen op zogeheten ‘universele’ dakdragers. Houd hier dus rekening mee en zorg ervoor dat je dakkoffer niet te groot is waardoor deze aan alle kanten uitsteekt. Zorg er daarom voor dat de dakkoffer aansluit bij het formaat van het dak van jouw auto. Koop geen grotere koffer dan noodzakelijk, want dat levert in het algemeen extra brandstofverbruik op.

Dakkoffer, skidrager of fietsendrager bevestigen

Als je eenmaal een dakkoffer, skidrager of fietsendrager met bijbehorende dakdragers hebt aangeschaft kunnen deze bevestigd worden. Raadpleeg vervolgens het instructieboekje van de auto voor het juiste gebruik van de dakdragers en dakkoffer. Het vastzetten lukt het beste met zijn tweeën. Om te zorgen dat beide precies in het midden zitten adviseren we een meetlint te gebruiken. We raden het af om zeer zware spullen in de dakkoffer te laden, omdat het zwaartepunt van de auto dan verhoogd wordt. Zware spullen kunnen beter in de achterbak worden geplaats, dit is gunstiger voor het weggedrag van de auto.

Optimaal gebruik dakkoffer

Rijd niet onnodig rond met een (al dan niet lege) dakkoffer na je vakantie. Door de massa en omvang verbruik je met een dakkoffer namelijk meer brandstof. Verder is het, vooral bij het inrijden van parkeergarages en tolpoortjes, belangrijk om rekening te houden met de extra hoogte die een dakkoffer je oplevert. Meet daarom de totale hoogte van auto plus gemonteerde dakkoffer vóór vertrek.

Delen via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *