Zuinig rijden? Tips om brandstof te besparen
De actuele brandstofprijzen zijn een directe aanslag op je portemonnee. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere Europese landen betaal je een behoorlijk hoge literpijs. Acceptatie brengt mogelijk ietwat rust, maar echt wennen doet het waarschijnlijk nooit met zulke bedragen. Gelukkig kun je zelf ook in actie komen om brandstof te besparen met deze handige tips!
Het brandstofverbruik van een auto is afhankelijk van allerlei verschillende factoren. Denk aan het gewicht van de auto, de luchtweerstand en het type motor, maar bijvoorbeeld ook het rijgedrag van de bestuurder en de weersomstandigheden zijn van invloed. Als je pal tegen de wind in rijdt, kost het meer energie om een bepaalde snelheid aan te houden dan als je wind mee hebt. Zo simpel is het en de weersomstandigheden kunnen we niet veranderen, maar ander zaken wél. Lees wat je zelf kunt doen om zuinig te rijden.
Rustig opwarmen
Een brandstofmotor presteert efficiënter als die rustig wordt opgewarmd. Het intensief belasten van de motor na een koude start heeft een negatief effect op het verbruik (en de levensduur van de motor). Zorg ervoor dat je de motor rustig warm rijdt tot circa 90 graden Celsius voordat je het gaspedaal wat dieper intrapt.
Controleer je bandenspanning
Een andere factor die van grote invloed is op het brandstofverbruik, is de rolweerstand van de banden. Hoe lager de bandenspanning, hoe hoger de rolweerstand en hoe harder de motor moet werken. Zorg dus dat je banden altijd zijn opgepompt volgens de fabrieksvoorschriften. Behalve een lager brandstofverbruik zorg je hiermee ook voor meer grip en een betere waterafvoer.
Geen idee welke bandenspanning je moet aanhouden? Als je de bestuurdersdeur opent, zie je aan de binnenkant van de deurstijl een witte sticker met de bandenspanning die voor jouw Mazda wordt voorgeschreven. Uiteraard kun je ook voor alle vragen terecht bij het dichtsbijzijnde Mazda servicepunt.
Kijk (ver) vooruit
Een brandstofmotor verbruikt de meeste brandstof bij het accelereren. Door rustig weg te rijden vanuit stilstand en niet als eerste weg te zijn bij het stoplicht, kun je al een hoop brandstof besparen. Bovendien, als je te snel optrekt en vaak moet remmen omdat je te hard rijdt, gaat er onnodig veel energie verloren. Probeer daarom zo goed mogelijk te anticiperen op de verkeersituatie door voldoende (ver) vooruit te kijken.
Springt het verkeerslicht in de verte op rood of nader je een rotonde? Laat de auto dan alvast uitrollen. Het is pure energieverspilling om tot het laatste moment gas te blijven geven. Bovendien zijn steeds meer modellen van Mazda, zoals de MX-30 R-EV, CX-30, CX-60, Mazda3 en Mazda2 Hybrid uitgerust met regeneratietechniek. Hiermee wordt de kinetische energie die vrijkomt tijdens het uitrollen en remmen teruggewonnen en opgeslagen om opnieuw te gebruiken.
Houd je snelheid in de gaten
Het ligt erg voor de hand om te adviseren om langzamer te rijden, maar vooral bij het afleggen van lange afstanden kun je hiermee echt fors besparen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat je het verbruik van de auto circa 15% kunt terugdringen door simpelweg 10 à 15 km/u langzamer te rijden op de snelweg. Daarnaast is het ook bevorderlijk om een zo constant mogelijke snelheid te rijden. Alle nieuwe Mazda modellen hebben een cruise control om je daarbij te helpen.
Op tijd schakelen
Rijd je in een auto met een handgeschakelde versnellingsbak? Zorg dan dat je op tijd naar een hogere versnelling schakelt. Hoe meer toeren de motor draait, hoe meer brandstof die verbruikt. Houd daarom je toerenteller in de gaten en schakel naar een hogere versnelling tussen de 2.000 en 2.500 t/min (benzinemotor) of tussen de 1.500 en 2.000 t/min (dieselmotor).
Moet je afremmen tot stilstand? Schakel dan niet terug tijdens het vertragen. Laat hem in de versnelling staan en druk het koppelingspedaal pas in als het toerental tot zo’n 1.000 t/min is teruggezakt. Schakel pas naar de eerste versnelling als je stilstaat. Dat is de zuinigste manier van schakelen. Alle nieuwe Mazda modellen met een handgeschakelde versnellingsbak hebben overigens een schakelindicator die aangeeft wanneer je moet schakelen om zo efficiënt mogelijk te rijden.
Verwijder alle overbodige spullen
Het terugdringen van het totale voertuiggewicht is de makkelijkste manier om het brandstofverbruik van de auto te verlagen. Haal daarom alle overbodige spullen uit de auto zodat die geen onnodig gewicht hoeft te vervoeren.
Hetzelfde geldt voor externe accessoires, zoals een dakkoffer en dakdragers. Die zorgen namelijk voor extra luchtweerstand. En hoe hoger de snelheid, hoe meer luchtweerstand die veroorzaken en hoe meer energie de auto verbruikt. Voorkom onnodig veel luchtweerstand en verwijder dakdragers en dakkoffers als die niet gebruikt worden.
Gebruik de airco minder vaak
Veruit de meeste automobilisten rijden continu met de airco ingeschakeld, ook als dat totaal niet nodig is. Afhankelijk van het model stijgt het brandstofverbruik al gauw 10 tot 15% als de airco is ingeschakeld. Gebruik daarom de airco alleen als het echt nodig is. Je kunt ook de ventilator aanzetten en een lage temperatuur instellen, maar dan zonder aircofunctie.
Als het te warm wordt in de auto en je écht verkoeling zoekt, kies dan in ieder geval voor de airco. Want rijden met alle ramen open kost immers meer brandstof als je op de snelweg rijdt. Geopende ramen zorgen voor een aanzienlijke toename van de luchtweerstand, waardoor het verbruik al gauw 20% kan toenemen.
Plannen en timen
Plan je route als je ergens naartoe moet en houd rekening met het tijdstip van vertrek. Zorg dat je je niet hoeft te haasten, zodat je ook niet harder hoeft te rijden. Probeer rekening te houden met de spits en vermijd files indien mogelijk. Het herhaaldelijk optrekken en remmen in een file zorgt voor extra brandstofverbruik, terwijl je er niets mee wint.
Maak je een verre reis? Kijk dan van tevoren welke route je het beste kunt rijden om zo min mogelijk energie te verbruiken. Om je hierbij te helpen heeft onder andere Google Maps een optie toegevoegd zodat je kunt kiezen voor de meest milieuvriendelijke route. Maar verlies niet al het andere uit het oog. Het heeft geen zin om een ‘zuinige’ route te kiezen als je daarvoor veel tol moet betalen of extra geld aan een veerpont moet uitgeven.