Ontspanning, Rijplezier 13-12-18 | 3313 keer gezien

De allermooiste autoroutes ter wereld

Mooie autoroutes De allermooiste autoroutes

Je hebt van die routes die je altijd zult onthouden, als je ze eenmaal hebt gereden. Wij hebben de autoroutes voor je op een rijtje gezet die vaak als mooiste ter wereld worden benoemd. Niet allemaal even bekend, maar dat betekent niet dat ze minder mooi zijn.

Portugal door Rui MarinhoPortugal: de N222

De N222 klinkt meer als een doodgewone, oersaaie weg en suggereert in geen geval de buitengewone schoonheid van de omgeving. Laat staan uitdagende bochten die het gebruik van de weg tot een  avontuur maken. De route voert dwars door de schitterende Douro-vallei van de Noord-Portugese wijnstreek. Met aan de ene kant wijngaarden op steile terrassen en aan de andere kant de oever van de meanderende Douro. In 2015 werd het traject van 27 km tussen Pinhao en Peso da Regua door autoverhuurder Avis niet voor niets uitgeroepen tot ‘mooiste weg ter wereld’. Maar wij moedigen je aan om nog iets door te rijden. Rijd de heuvels in waar lange bochten en veeleisende hairpins je door pittoreske dorpjes voeren en een adembenemend uitzicht bieden op dit UNESCO-werelderfgoed. Meer van Portugal zien? Bekijk dan ook even deze rijervaring op de Azoren.

Groot Brittanië: de B3135, van Cheddar naar Ashwick

In het graafschap Somerset in het zuidwesten van Engeland raak je nooit uitgekeken. Hier vind je het historische kuuroord Bath, heuvelforten uit het ijzeren tijdperk en de Wookey Hole-grotten, die 45.000 jaar geleden bewoond waren door mensen. Maar ook het nationaal park Exmoor, de Blackdown, Mendip en Quantock Hills. Ook heel bekend is het jaarlijkse Glastonbury Festival. Het is er zo overladen met attracties dat de smalle B3135 vaak als een vervelende last wordt gezien. Maar er is een goede reden waarom de weg door velen wordt aangemerkt als een van de beste wegen ter wereld. Zodra je het lieftallige Cheddar (waar de kaas vandaan komt) achter je laat, klimt de weg omhoog. Je mag dan vol aan de bak achter het stuur. Imposante rotswanden rijzen aan beide kanten omhoog en scherpe haarspelbochten vergen je uiterste concentratie. Na 6,5 km maken de rotswanden plaats voor bomen en de haarspeldbochten voor lange flauwe bochten. Die gaan daarna over in lange rechte stukken. Tijd dus om het gas iets dieper in te trappen. Ondanks de talrijke bussen en auto’s vol met toeristen, vinden wij deze weg meer dan de moeite waard.

 

Zuid Afrika Chapmans Peak

Zuid-Afrika: Chapmans Peak

De 600 meter hoge Chapman’s Peak, 15 kilometer ten zuiden van Kaapstad, overschaduwt een van de spectaculairste kustwegen ter wereld. De ‘Chappies’ tolweg loopt van de vishaven Houtbaai langs de Atlantische Oceaan naar het dorpje Noordhoek. Rijdend langs bijna verticale kliffen wordt de bestuurder getrakteerd op een schitterend uitzicht. Over de azuurblauwe zee en witte stranden. De aanleg van de weg was honderd jaar geleden een technisch hoogstandje. Zelfs het bouwkundig onderzoek was een hachelijke onderneming. Maar door de weg uit de zachtere Malmesbury-laag uit te houwen rust hij op de robuuste granietlaag. Na zeven jaar werk en 20 duizend Britse ponden (zo’n 1 miljoen pond vandaag de dag) werd Chapman’s Peak in 1922 geopend. Sindsdien zijn er diverse verbeteringen aangebracht. Met eenrichtingsverkeer voor lange voertuigen, dodehoekspiegels in de bochten en drie picknickplaatsen is dit nu een van de meest volmaakte rijervaringen die Afrika te bieden heeft.

Verenigde Staten: Montana

Ruig, woest, adembenemend. Het kost weinig moeite om te zien waarom de Going-to-the-Sun Road de enige Amerikaanse highway is die zowel als National Historic Landmark als als National Civil Engineering Landmark is aangemerkt. Deze tweebaans asfaltstrook, genoemd naar de gelijknamige berg, strekt zich uit over de breedte van het Glacier National Park. Hij voert door een deel van de Rocky Mountains met adembenemende panorama’s over gletsjers, watervallen en dalen. Daarom zijn er 15 uitkijkpunten langs het 80 km lange traject. De slingerende route is smal met talrijke haarspeldbochten. Daarmee is het niet alleen een prachtige, maar ook een uitdagende weg voor een ultieme rijbeleving.

Zoek je het liever iets dichter bij huis? We schrijven regelmatig nieuwe autoroutes die perfect zijn om te rijden in je Mazda. Echte Mazda Must Drives, dus. Hier vind je alle routes op een rijtje:

Bekijk autoroutes


Foto’s in dit artikel zijn gemaakt door:

  • Groot Brittannië – Thomas Tucker
  • Montana – Thomas Ciszewski
  • Zuid-Afrika – Tim Johnson
  • Portugal – Rui Marinho