Rijplezier, Verdieping 21-02-22 | 1736 keer gezien

Nederland heeft in één klap honderden snelladers erbij

In Nederland zijn van de ene op de andere dag circa 550 snelladers op 36 verschillende locaties beschikbaar voor iedereen die in een elektrische auto rijdt, dus ook eigenaren van een Mazda MX-30. Lees hier waar je deze laadstations kunt vinden en wat je moet doen om ze te kunnen gebruiken.

Al die extra snelladers die plots in Nederland beschikbaar zijn, behoren tot het Tesla Supercharger-netwerk. Normaliter zijn deze snelladers alleen te gebruiken voor de modellen van het Amerikaanse EV-merk, maar nu zijn ze allemaal opengesteld voor alle elektrische auto’s met een CCS-laadpoort, zoals de Mazda MX-30.

Dat al die elektrische auto’s nu gebruik kunnen maken van de Superchargers is het gevolg van een succesvolle pilot die in november 2021 van start ging. Toen werden tien Supercharger-locaties met in totaal 188 laadpunten opengesteld. Nu alle locaties vrij toegankelijk zijn, praat je over ongeveer 550 laadpunten verdeeld over 36 locaties in Nederland waar je nu als niet-Tesla-rijder kunt snelladen. Bij een snellader is de batterij in slechts 30 tot 40 minuten tot 80% opgeladen. Lees hier meer over het opladen van een elektrische auto.

KAN IK MIJN LAADPAS GEBRUIKEN?

Nee, het is niet mogelijk om je laadpas te gebruiken. Om gebruik te kunnen maken van het Supercharger-netwerk moet je de Tesla-app op je smartphone installeren en een account aanmaken. Eenmaal ingelogd hoef je alleen de juiste locatie en het nummer van de laadpaal in de app te selecteren, waarna de laadsessie kan worden gestart.

Het account is gekoppeld aan een rekeningnummer voor de betaling van de laadkosten. Zijn er binnen het bedrijf of huishouden meerdere EV-rijders die via hetzelfde account gebruik willen maken van het Supercharger-netwerk? Houd er rekening mee dat je per account maximaal vijf laadsessies per dag kunt starten.

HOEVEEL KOST HET SNELLADEN?

Voor elektrische auto’s van een ander merk dan Tesla geldt een iets hoger laadtarief. Hoeveel exact, verschilt per locatie. De tarieven staan in de app bij de gegevens van de betreffende Supercharger-locatie. Volgens de aanbieder zijn in die hogere laadtarieven de extra kosten verwerkt om het opladen van een groot aantal verschillende auto’s mogelijk te maken.

Je kunt ook een abonnement afsluiten voor 12,99 euro per maand, waarna je een lager kWh-tarief betaalt. Zo betaal je bij de locatie in Meerkerk langs de snelweg A27 bijvoorbeeld 69 cent per kWh zonder abonnement en 32 cent per kWh met abonnement. Ter vergelijking: bij alle locaties van Fastned betaal je 69 cent per kWh zonder abonnement en bij de snellaadstations van Ionity 79 cent per kWh.

BELANGRIJKE TOEVOEGING

De openstelling van alle Supercharger-locaties voor alle elektrische automodellen is een belangrijke toevoeging aan het laadnetwerk in Nederland, dat sowieso al toonaangevend is in de wereld. Afhankelijk van de locatie zijn er minimaal 8 tot zelfs 32 snelladers beschikbaar. Dat zijn er veel meer dan bij een regulier Fastned-station. Er is dus vrijwel altijd plek. Tevens zijn er meer dan twintig nieuwe Supercharger-locaties gepland voor de komende tijd. Bekijk hier waar alle Supercharger-locaties te vinden zijn en welke nieuwe locaties op de planning staan.

Delen via

Tags:   elektrisch rijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *