Design, Nieuws 03-04-20 | 3697 keer gezien

Red Dot Design Awards voor CX-30 en MX-30

Red Dot Design award

De Mazda CX-30 en MX-30 zijn beide onderscheiden met een ‘Red Dot: Product Design 2020’ Award. De Mazda CX-30 en Mazda MX-30 zijn daarmee toegetreden tot de groeiende lijst van bekroonde Mazda modellen. Allemaal ontworpen volgens de Kodo designtaal.

Design van de Mazda CX-30

De Mazda CX-30 is het tweede productiemodel dat is ontworpen volgens de doorontwikkeling van Kodo design. En is ontworpen volgens het ‘less is more’ principe. Dat heeft geresulteerd in elegante, mooie oppervlakken op de CX-30. Wat daardoor een geheel originele look in het crossover segment opleverde.

Voor Japanse meesterambachtslieden is de eenvoud van vorm altijd het belangrijkste uitgangspunt geweest, het moet ‘mooi puur’ zijn”, zegt Jo Stenuit, Design Director van Mazda in Europa. “Dit inspireerde onze ontwerpers om elementen te vereenvoudigen en iets dynamisch maar toch elegants, ingetogen en toch vitaal te creëren. Dit is hoe wij Japanse esthetiek ervaren: een gevoel dat emotioneel bewegende auto’s heeft voortgebracht”.

Interieur van de Mazda CX-30

Het interieur van de Mazda CX-30 in ontworpen rondom de mens en afgewerkt met hoogwaardig materiaal. Daarbij combineert het ergonomische perfectie met de modernste technologie. De nieuwste ontwikkelingen in de Skyactiv-voertuigarchitectuur van Mazda zorgen voor een meer natuurlijke en intuïtieve besturing van de auto. De aandrijflijn is onder andere uitgerust met de Skyactiv-X, de revolutionaire benzinemotor met de efficiëntie van een diesel.

Design van de Mazda MX-30

De styling van de Mazda MX-30 vertegenwoordigd een verkenning van een modernere esthetiek. Die richt zich op de futuristische waarden en levensstijlen van de toekomst.

Deze nieuwe aanpak heeft geresulteerd in een origineel ontwerp, dat een uitbreiding van Kodo’s expressieve assortiment belichaamt“, legt de Chief Designer van de MX-30, Youichi Matsuda, uit. “Het exterieur is compromisloos eenvoudig om zijn schoonheid als massieve massa te benadrukken. Het ontwerp van de cabine, met de ingelijste bovenkant en de freestyle deuren, is een voorbeeld van lichtheid, terwijl het bij het gebruik van de interieurmaterialen proactief duurzaamheid incorporeert. Nu we een tijdperk van grote veranderingen ingaan willen we met de Mazda MX-30 laten zien dat onze auto’s nog steeds puur rijplezier kunnen bieden”.

Elektrische crossover van Mazda

e-Skyactiv, de elektrische aandrijftechnologie in de MX-30, beschikt over een lithium-ionbatterij van 35,5 kWh. Die levert een actieradius van ongeveer 200 km, ver boven de gemiddelde dagelijkse rit van 48 km van de Europeaan. De veiligheidstechnologie en rijeigenschappen zijn aangepast om perfect te passen bij het elektrische rijgedrag van de auto.

Red Dot Design Award

De twee nieuwe Red Dot Design Awards zijn de achtste en negende die de Kodo-modellen van Mazda tot nu toe hebben gewonnen bij deze verkiezing, na de nieuwe Mazda3 in 2019, de MX-5 RF in 2017, de MX-5 Roadster, de CX-3 en de Mazda2 (alle drie in 2015), de vorige generatie Mazda3 (2014) en de Mazda6 (2013).

De winnaars van de Red Dot Award hebben bewezen dat ze uitstekende producten hebben gemaakt die het waard zijn om deze prijs te winnen“, zegt professor Dr. Peter Zec, oprichter en CEO van Red Dot. “De producten wonnen volgens de jury niet alleen door hun esthetiek, maar ook dankzij hun onvergelijkbare functionaliteit. Met hun ontwerpen zetten de prijswinnaars nieuwe normen in hun branche”.

De Red Dot competitie werd in 1955 in het leven geroepen door het in Essen gevestigde Design Zentrum Nordrhein Westfalen en is één van de grootste ontwerpwedstrijden ter wereld. De winnende ontwerpen, die in 48 categorieën worden gekozen waaronder ‘auto’s en motorfietsen’, mogen vanaf nu het ‘Red Dot’-symbool dragen, een internationaal erkend keurmerk.

Ontdek hier de Mazda CX-30 of de Mazda MX-30.

Delen via

Tags:   crossover, elektrisch rijden

 • […] De Mazda MX-30 is een prijswinnaar! Dankzij het al eerder geprezen Kodo design heeft ook de MX-30 de Red Dot Design Award gewonnen. […]

 • Arno Durkstra schreef:

  Alle twee terecht geprezen de Cx en Mx 30 zien er prima en onderscheidend uit plus goede en moderne techniek.

  Kan de reactie (meer kreet ?) van JW niet echt plaatsen.
  Kan zeker stellen niet eens te zijn met naamgeving : geen SUV zou de naam met Mx of Rx moeten dragen (hooguit dan een ” Macan ” Mazda SUV met 300pk als Mx model……)

  MVG Arno

 • JW schreef:

  MX5 RF 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *