Innovatie, Nieuws 04-06-24 | 9 keer gezien

Trekkracht in overvloed met de krachtpatsers van Mazda

Mazda CX-60 trekkracht

Als het gaat om trekkracht, dan staat Mazda sterk in zijn schoenen. Met modellen als de Mazda CX-30, Mazda CX-5, Mazda CX-60 Plug-in Hybrid en Mazda CX-80 Plug-in Hybrid heeft het merk trekkracht in overvloed. De Mazda CX-5 is zelfs de populairste caravantrekker in Nederland. Wat maakt de SUV’s van Mazda zo geschikt als trekauto? En wat bepaalt de trekkracht van een auto? Tijd voor antwoorden.

Wat bepaalt de trekkracht van een auto?

Trekkracht is ontzettend belangrijk als je met een auto een caravan, vouwwagen, paardentrailer of boottrailer op pad gaat. Hoeveel trekkracht een auto heeft, wordt bepaald door de fabrikant. Het ontwikkelingsteam houdt rekening met het chassis van de auto en het gewicht en afmetingen van het voertuig. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid belasting die de motor en remmen kunnen verdragen. Op basis van het koppel van de motor, diverse sterkteberekeningen en verschillende tests berekent een autofabrikant in overleg met alle importeurs wereldwijd vervolgens de hoeveelheid trekkracht.

Trekkracht Mazda

Modellen als de CX-30, CX-5, CX-60 en CX-80 bieden stuk voor stuk uitzonderlijk veel trekkracht, waardoor ze perfect geschikt zijn voor onder meer het vervoeren van materiaal naar een zakelijke relatie. Daar kan je als ondernemer alleen maar blij van worden.

2024_mazda_cx-80

Trekkracht Mazda CX-30 en CX-5

De trekkracht – uitgedrukt in het geremde trekgewicht van een auto – komt bij de CX-30 uit op 1.300 kilogram waardoor dit model geschikt voor het trekken van middelgrote caravans, paardentrailers of boottrailers. De CX-5 is al zes jaar op een rij de populairste caravantrekker van Nederland. Dit blijkt uit het grote ACSI FreeLife Magazine Trekauto-onderzoek, dat sinds 2018 elk jaar wordt gehouden. Als je kiest voor een 165 pk mild-hybride benzine-aandrijflijn van de Mazda CX-5, dan profiteer je in combinatie met een handgeschakelde zesbak van een geremd trekgewicht van 1.800 kilogram. Met automaat neemt dat zelfs toe naar 2.000 kilogram. De Mazda CX-5 met 194 pk sterke benzinemotor mag geremd altijd 2.000 kilogram trekken.

Nog meer trekkracht voor Mazda CX-60 en CX-80

Wil je profiteren van de maximale hoeveelheid geremd trekvermogen? Dan zijn de Mazda CX-60 en Mazda CX-80 uitstekende kandidaten. Beide plug-in hybride SUV’s bieden een geremd trekgewicht van liefst 2.500 kilogram. Dat hoge trekgewicht is een gevolg van het ultrastijve chassis van de auto en de extreem krachtige benzine-elektrische aandrijflijn met een systeemvermogen van 241 kW (327 pk). De CX-60 kan ook tot 63 kilometer volledig elektrisch rijden volgens de WLTP-testnorm. Bij de CX-80 is dat tot 60 kilometer. De dagelijkse woon-werk kilometers kunnen met deze twee modellen dus volledig elektrisch afgelegd worden.

2024_mazda_cx-30_nagisa

Handige snufjes

Om het trekken van een caravan, boottrailer of paardentrailer op een veilige manier te laten verlopen, voorziet Mazda zijn modellen van verschillende handige snufjes. Je kan hierbij denken aan achteruitrijcamera’s om het manoeuvreren te vereenvoudigen. Ook installeert Mazda in bepaalde modellen een semi-elektrische wegklapbare trekhaak. Hoef je dus niets te trekken, dan verdwijnt de trekhaak als sneeuw voor de zon. De CX-60 en CX-80 bieden als de zwaargewichten van Mazda als het gaat om trekkracht ook een handige ‘Towing’-rijmodus. Deze voorziening zorgt voor extra stabiliteit en vermogen als je met een trailer onderweg bent.

Delen via

Tags:   CX-30, CX-5, CX-60, CX-80

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *