Financieel, Verdieping 06-08-21 | 2138 keer gezien

Met de leaseauto op vakantie: dit zijn de financiële gevolgen

Elke jaar gaan duizenden Nederlanders met hun auto van de zaak op vakantie naar het buitenland. Maar hoe zit het dan met de bijtelling en zijn in het buitenland gemaakte kosten fiscaal aftrekbaar? We leggen het hier uit.

Brandstofvergoeding

Heb je geen tankpas waarmee je vrijblijvend in het buitenland kunt tanken, maar mag je de brandstofkosten wel op enige wijze declareren? Dan mogen die kosten worden verrekend als eigen bijdrage voor het privégebruik van de zakenauto. Die eigen bijdrage wordt dan in mindering gebracht op de bruto-bijtelling, wat extra voordeel oplevert. Als de eigen bijdrage hoger uitvalt dan de bijtelling, is het restant echter voor eigen rekening.

Autokosten aan derden

Het is volgens de Belastingdienst niet toegestaan om de autokosten die een werknemer aan derden betaalt, zoals brandstof-, parkeer en tolkosten, zomaar mee te nemen in de eigen bijdrage. Het is wél toegestaan om die kosten te declareren en dat de werkgever de eigen bijdrage met dit bedrag verhoogt. Dus bewaar alle bonnetjes. De btw over deze kosten mag niet verrekend worden.

Reiskostenvergoeding

Er valt ook voordeel te behalen als je als werknemer met je privéauto op vakantie gaat. Werkgevers mogen de vaste reiskostenvergoeding maximaal zes weken onbelast blijven doorbetalen bij afwezigheid van de werknemer.

Autokosten

Voldoe je als ondernemer aan bepaalde voorwaarden? Dan mag de bijtelling nooit hoger zijn dan de autokosten. In dat geval mag je de bijtelling verlagen tot het totaalbedrag van de autokosten die je voor eigen rekening hebt genomen.

Bijtelling

Ga je bijvoorbeeld met het vliegtuig op vakantie en maak je in die periode dus geen gebruik van de zakenauto waarvoor je wel bijtelling betaalt, dan kun je bijtellingsontheffing krijgen. Voorwaarde is dat auto is achtergelaten bij het bedrijf en aantoonbaar door iemand anders gebruikt is voor zakelijke doeleinden. Uiteraard moet deze regeling in de administratie terug te vinden zijn bij een eventuele belastingcontrole.

Ritregistratie

Wil je geen bijtelling betalen voor je zakenauto? Dan moet je aantonen dat met die auto niet meer dan 500 privékilometers per jaar wordt gereden. Als je met deze auto op vakantie gaat en die grens overschrijdt – omdat een vakantierit privé is – moet je alsnog bijtelling betalen. Niet alleen over die periode, maar over het gehele kalenderjaar.

Delen via

Tags:   bijtelling, Reiskosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *